Elke dag horen we via de media dat we ons klimaat aan het kapot maken zijn: onze seizoenen zijn aan het veranderen, de ijskappen zijn aan het smelten, we hebben meerdere hittegolven na mekaar en dit zorgt voor enorme droogtes of we worden geconfronteerd met vloedgolven, hevige regenval, wateroverlast, …

Er komen duizenden klimaatspijbelaars op straat, maar waarom doen ze dat? Is het écht nodig om elke week lessen te missen om onze regering iets duidelijk te maken? Er moet inderdaad íets gebeuren, maar velen onder hen weten soms niet eens wat het probleem is of wat zij en dus ook wij er zelf aan kunnen doen en daarom kregen de leerlingen van 3 en 4 ASO een klimaatproject aangeboden op dinsdag 12 maart.

Een groepje enthousiaste leerkrachten heeft geprobeerd deze leerlingen bewust te maken van wat er nu eigenlijk aan de hand is en wat we zelf kunnen doen.

Sommige leerlingen dachten na over de invloed van vervoer op ons klimaat en hebben de fietsenstalling gepimpt, anderen kregen meer info over groene energie en verpakkingsmaterialen. Er werd gekeken naar de invloed van de klimaatsverandering op onze bijen, die toch wel heel belangrijk zijn voor onze natuur. We gingen na waarom we beter seizoensgebonden groenten eten of bepaalde kledingketens links zouden laten liggen en bespraken wat onze eigen school nog kan doen in de toekomst.

We hadden ook enkele creatieve workshops, zo werd er chili sin carne en worteltaart gemaakt, creëerden enkele leerlingen een klimaatspel en een protestsong en werkten ze aan campagneposters rond bedreigde diersoorten en de invloeden van klimaatverandering en vervuiling.

We schreven een brief aan Europa, die reeds verzonden werd, en een brief aan het stadsbestuur van Geraardsbergen. Deze brief werd op woensdag 13 maart afgegeven aan de klimaatverantwoordelijke van de stad tijdens de klimaatmars. Op het einde van de dag presenteerde elke groep wat ze die dag gedaan hadden en dit deden ze allemaal in het Engels.