In het kader van verdieping Defensie, die de leerlingen integrale veiligheid optioneel kunnen kiezen na nieuwjaar, werd de Westhoek verkend om de leerlingen kennis te laten maken met het oorlogsverleden van België.

In eerste instantie werd het Memorial Museum Passchendaele 1917 aangedaan, waar de leerlingen geconfronteerd werden met de oorlogsgruwel uit WOI. Ze stonden versteld van de manier waarop soldaten naar het front trokken, met weinig of geen uitrusting. In de Dugout Experience ontdekten de leerlingen hoe de Britse soldaten ondergronds leefden en hoe claustrofobisch de ruimten waren.

Van het museum ging het richting Tyne Cot Cemetery in Passendale, de grootste Commonwealth-begraafplaats ter wereld. 11 956 graven staan er netjes op rijen. Soldaten met verschillende godsdiensten liggen er broederlijk naast elkaar. Bij het zien van al die graven werden de leerlingen stil. De leeftijd van de gemiddelde soldaat greep hen sterk aan. Iemand zei: ‘Stel je voor, ze zijn bijna allemaal van onze leeftijd. Zoveel rijen, zoveel mensen, zoveel onzinnige doden.’

’s Namiddags stond een bezoek aan de Duitse begraafplaats van Vladslo op het programma. 25 644 gesneuvelden liggen hier begraven, sommigen in een meermansgraf. De leerlingen hielden ook even halt bij het beeld van Käthe Kollwitz, ‘Treurend Ouderpaar’.

Als afsluiter stond een bezoek aan de Dodengang in Kaaskerke gepland.