Mevr. Reubens, leerkracht Engels op het Atheneum, mocht vorige maand met vier leerlingen en polyvalent medewerkster mevr. Ockerman naar Litouwen trekken in het kader van de internationalisering en Europese uitwisseling van kennis en ervaringen waar het GO! Atheneum Geraardsbergen sterk op inzet.

Enorm enthousiast maakte mevr. Reubens onderstaand verslagje over deze unieke ervaring:

Van 5 tot 11 mei ging een tweede groepje leerlingen uit 3 HW op uitwisseling in gastgezinnen en deze keer was Litouwen, land van de ooievaar, de eindbestemming. Na een geslaagde eerste trip naar Portugal waren de zenuwen al wat minder gespannen, al gold dat niet voor de begeleidende leerkrachten.

Eens het verlossend bericht kwam van alle vier de leerlingen dat alles heel goed meeviel en ze vriendelijk en warm onthaald werden, kon deze nieuwe ervaring beginnen!

De school waar alle activiteiten de eerst dag plaatsvond, blijkt een statig gebouw en tegelijk  een oase van rust in een ogenschijnlijk verlaten en ietwat krakkemikkig dorpje. De speelplaats werd vervangen door een heerlijke tuin vol fruitbomen en plaatsjes om buiten les te geven. Op zich wel vreemd in een land met barre winters en milde zomers.

Onze leerlingen werden verdeeld in groepjes, gemengd met de andere 5 nationaliteiten en zo gingen ze aan de slag. Interactieve activiteiten vormden de rode draad doorheen deze week en wij zagen telkens blije gezichten terugkeren, het beste teken dat alles vlot ging!

Van een ingesproken woordenboek tot quizjes en sportieve activiteiten, de planning zat goed vol met heel veel oog voor teambuilding. Ondertussen bleek het gastgezinleven al helemaal mee te vallen en de band met de Litouwers werd hechter. Heerlijk om te zien, zeker als leerkracht Engels, hoe de meest schuchtere leerling plots Engels praat alsof ze nooit anders deed.

Tijd dan om wat meer van het land te verkennen. Na een bezoek aan de burgemeester van Kedainiai, bezochten we onder meer een chocoladefabriek waar we uiteindelijk zelf aan de slag mochten in een lekkere chocoladeworkshop. Ook The Hill of Crosses mocht niet ontbreken, een bizarre heuvel waar ontelbaar veel kruisbeelden staan in alle groottes om de slachtoffers van WWII te herdenken die hier gevallen zijn. Ondertussen leerden we dat Litouwers heel gastvriendelijke en lieve mensen zijn die de meest onverstaanbare taal ooit spreken. De volgende dagen stond nog een bezoek aan een interactief wetenschapsmuseum, een wandeling door de oude stad van Vilnius en een bezoek aan het Trakai kasteel op de planning.

De laatste dag werd de laatste hand gelegd aan sommige activiteiten, mochten de leerlingen hun architecturale kunsten laten zien in het bouwen van spaghettibruggen en werd het einde van de uitwisseling feestelijk afgesloten met hopen pizza en een klein feestje.

De vele tranen, ontelbare knuffels en miljarden selfies bewijzen dat deze week een geweldig succes was!

Opnieuw een ervaring om nooit te vergeten. Benieuwd wat de volgende zal brengen … !