Net voordat Laurens Sweeck zich bij de profs tot Belgisch kampioen veldrijden had gekroond, was de Geraardsbergse Xaydée Van Sinaey op hetzelfde parcours als winnaar over de streep gekomen in de categorie ‘meisjes nieuwelingen’. Xaydée die op het GO! Atheneum Geraardsbergen de richting Economie-Wiskunde studeert, behaalde haar tiende trui als Belgisch kampioen waarvan vier truien in het veldrijden, twee Belgische titels op de weg, drie Belgische tijdrittitels en één Belgische kampioenstitel op de piste.

Xaydée is nog maar 14 jaar, maar versloeg meisjes die meer dan twee jaar ouder waren op het pittige parcours in Antwerpen in de categorie van de ‘nieuwelingen’ en ‘junioren’. De twee categorieën reden samen en -ondanks twee valpartijen in de Antwerpse modder- eindigde ze als vierde ook heel nipt naast het algemene podium. In haar leeftijdscategorie was ze met 53 seconden voorsprong een verdiende en duidelijke winnaar.

Xaydée is een toptalent en heeft al veel wedstrijden gereden in België en in het buitenland. De jonge Atheneumleerling traint drie dagen in de week met de fiets, maar is bijna dagelijks bezig met krachtoefeningen, lopen, stabilisatie of conditieoefeningen. Vaak traint Xaydée in Nederland omdat ze het niveau daar uitdagender en hoger vindt.

De jonge Geraardsbergse glundert als ze haar medaille en kampioenstrui bovenhaalt: “Ik droom ervan om profrenster te worden en de hegemonie van de Nederlandse vrouwen te breken in het veldrijden. Ik kijk enorm op naar Mathieu van der Poel en Ceylin Alvarado maar kreeg de fietsmicrobe te pakken van mijn vader die zelf ook geen onaardig fietser was. Ik rijd momenteel bij de ploeg Tormans–Acrog en moet vooral mijn ouders bedanken die mij enorm ondersteunen en vaak taxi spelen naar mijn verschillende wedstrijden en trainingen.”

“Ik droom ervan om ooit wereldkampioen te worden. Sinds dit jaar heb ik echt besloten om van veldrijden mijn hoofddiscipline te maken aangezien dit ook zeer populair is in een wielergek land als België. Sinds de Koppenbergcross in Ronse waar ik 7de werd, krijg ik enorm veel aandacht van fans en tegenstanders. Door deze titel heb ik heel wat aandacht gekregen, maar ook veel leuke felicitaties. Toch  vind ik dat er te weinig aandacht is voor het vrouwenveldrijden in België. In Nederland is de begeleiding veel professioneler en is het deelnemersveld veel groter. Daarom koers ik ook veel in Nederland maar soms doe ik ook meerdaagse wedstrijden in Denemarken of dit jaar een rittenkoers in Schotland. Ik ben een klimmertje en hou van het fietswerk bergop. Uiteraard vinden mijn ouders het ook belangrijk dat ik een goed diploma haal. Op het GO! Atheneum Geraardsbergen wil ik dan ook graag mijn diploma halen in de richting economie-wiskunde zolang de combinatie met topsport mogelijk is. Studeren en topsport zijn twee uitdagingen die ik graag aanga.”

Het GO! Atheneum Geraardsbergen is heel fier op de prestatie van Xaydée en wenst haar veel succes in het bereiken van haar sportieve dromen.