Rarara, wat is het verband tussen vrt en het AfricaMuseum? Hmm… Een stevige breinbreker, zegt u? Dan verklappen we u toch gewoon het antwoord: de leerlingen van 5ET-LT-EW-LW bezochten beide op dinsdag 10 maart! En dat het de moeite was, ja zeker! In de voormiddag trokken we naar het befaamde museum over Afrika, waar we ons verdiepten in de geschiedenis van de voormalige kolonie van België en de brutaliteit van de (neo)koloniale rubberwinning en mijnbouw in Congo. De vrolijke noot volgde in de namiddag, met een luchtig bezoek aan de Vrt, waar de leerlingen zich konden vergapen aan enkele BV’s en “de magie van tv”. Benieuwd? Wij ook! Een greep uit de impressies van onze leerlingen…

  • “Toen we aankwamen op het terrein van het AfricaMuseum vielen de twee enorme hoofdgebouwen mij meteen op. Hier was op geen cent gekeken! Het omringende park was zelfs van een nog groter kaliber. Tijdens de rondleiding kwamen we erachter waarom het gebouw zo mooi is: het werd gebouwd met het bloedgeld dat België haalde uit onze oud-kolonie Kongo. Gebouwd op wanpraktijken, dus. De rondleiding toonde in welke erbarmelijke omstandigheden de Congolezen leefden ten tijde van de Belgische kolonie en ervoor. Zo liet de gids ons inzien hoe erg Leopold II de inheemse bevolking heeft uitgebuit om eigen verlangens te bevredigen in zijn Kroondomein.” (Tibo Duville, 5ET)
  • “Na de middagpauze vertrokken we met de bus naar de VRT. Toen we in de zetels eventjes  zaten te wachten, zagen we meteen de bekende regisseur Adil El Arbi opduiken. Tijdens de rondleiding bezochten we verschillende radio- en tv-studio’s, zoals die van ‘Ketnet’ en ‘Het Journaal’. Al snel werd duidelijk dat heel veel dingen dat we zien op tv niet echt zijn. Ook zagen we een green screen en een blue screen en hoe deze werken. Het gebouw was onderverdeeld in de VRT en in de RTBF. Ik vond het heel interessant om te zien hoe het er achter de schermen aan toegaat.” (Nina Peirlinckx, 5ET)
  • “Ik was ook verbaasd over de poppenkast waaraan het publiek van een tv-show moet meedoen. Zo wordt er bijvoorbeeld achter de schermen een signaal gegeven wanneer het publiek moet lachen en klappen. Daarnaast had ik me de opnamestudio wat ruimer voorgesteld. Ook had ik altijd gedacht dat de decoratie echt was. Bleek zelfs de duur uitziende betonnen tafel van multiplex en die mooie eiken kast van karton!” (Zina Dzjambulatova, 5LT)
  • “Dit bezoek zal ik nooit van mijn leven vergeten. Ik ben heel dankbaar omdat ik deze kans gekregen heb. Het klinkt misschien overdreven, maar te mogen zien wat ons niet getoond wordt, is volgens mij iets om dankbaar voor te zijn. Zo heb ik heel veel bijgeleerd over de magie van de televisie. Over de dure studio’s die eigenlijk van goedkoop hout en karton gemaakt zijn, bijvoorbeeld. En wist je dat een grote camera die zelfstandig kan draaien om bv. het nieuws te filmen meer dan 2 miljoen euro kost? Als dat niet verbluffend is! Een paar van mijn medeleerlingen mochten met een blue screen het weerbericht presenteren, wat erg grappig was. De gids was bovendien ook heel aardig en een tikkeltje sarcastisch. Zo verklapte hij ons dat de Vrt met opzet oncomfortabele stoelen voor het publiek maakt opdat het niet in slaap zou vallen en opdat de mensen zouden bewegen tijdens de show om een illusie te creëren dat ze actief meevolgen…” (Kaoutar El Amrani, 5LT)

Wordt volgend jaar dus weer vervolgd!

Klik op onderstaande foto’s voor het fotoverslag: