Meer dan 13 000 Vlaamse leerlingen werkten tijdens de YOUCA Action Day bij diverse werkgevers en schonken hun loon van 55 euro aan jongerenprojecten van KIYO in Brazilië en de Filipijnen. Ook alle leerlingen uit het zesde jaar ASO van het GO! Atheneum Geraardsbergen gaven het beste van zichzelf.

Eva Menschaert, vakleerkracht Nederlands en één van de bezielers van de YOUCA-dag van het KA, blikt enorm tevreden terug op de verscheidenheid aan werkgevers bij wie de laatstejaars onderdak vonden: “Aangezien er een groot lerarentekort is op de arbeidsmarkt vonden heel wat leerlingen een job op een school. Zo werden bijvoorbeeld Adam Ndayishimye Matunga en Tine Peetrain hulpleerkracht op het domein van basisschool ‘De Drempel’. Maar hun klasgenote Nina Van Wynendaele zat dan weer een ganse dag tussen de huisdieren bij ‘Honden- en kattencenter Scooby Doo’. Latijnleerling Vanille De Man trok een dag naar Evergem om daar de job van archeoloog te ontdekken. Heel wat leerlingen vonden ook de weg naar een job in de horeca als ober, restaurantmedewerker of afwasser. Daarnaast was ook de job van administratief bediende populair.”

Stijn Moulaert, vakleerkracht Cultuurwetenschappen, vult het lijstje graag aan met enkele opvallende werkplaatsen: “Najy Mushtaha trok naar het Technologiepark in Zwijnaarde voor een job als medewerker in het optisch labo. Shauni Van Rijckeghem ging een dag helpen in de apotheek in Lierde. Fonne Demunter trok naar Dilbeek en hielp daar bij het onderhoud van machines. Toon De Haseleer ging als administratieve hulp gaan meehelpen in de gemeente Pepingen. Alle soorten jobs kwamen aan bod: terwijl Britt Mignon hielp in schoonheidssalon Bodyzensation, trok Andres Coupé naar het parlement. Morad Hommada werkte als sneakerbediende bij SneakMe, Elena Gustin was een dag stalhulp bij 4FeetStables en Oscar Cuyvers ging een dag werken bij de padelclub van Zottegem. Als ondersteunende leerkrachten zijn we heel blij met de inzet die onze laatstejaarsleerlingen 6 ASO leverden voor deze mooie actie.”

Klik op de onderstaande foto om meer foto’s te bekijken die de leerlingen zelf maakten op hun YOUCA-jobs.