Het GO! Atheneum Geraardsbergen zet graag Xaydée Van Sinaey in de bloemetjes voor haar schitterende sportieve prestaties in het veldrijden. Xaydée (16 jaar), die op het GO! Atheneum Geraardsbergen de lessen uit de richting ‘5 Economie- wiskunde’ volgt, werd vierde op het EK Veldrijden in Drenthe in haar categorie ‘junioren – vrouwen’. Het vriendelijke meisje uit Schendelbeke toont hiermee nogmaals aan dat ze de Belgische vrouwelijke veldrithoop is voor de toekomst. In dit verslag beschrijft Xaydée de vele opofferingen die ze maakt en ook de passie die ze voelt om mee te draaien op topsportniveau.

Xaydée vertelt vlot over de progressie die ze dit jaar gemaakt heeft: “Ik werd vierde op het EK voor ‘Team België’ als eerstejaars achter drie meisjes die ouder zijn en ben dus heel tevreden. In België rijd ik voor het team Acrog-Tormans BC en je kan wel zeggen dat ik voor mijn sport leef want ik train eigenlijk dagelijks. Het is moeilijk om school en topsport te combineren, maar gelukkig krijg ik enorm veel steun van mijn ouders en ook van het GO! Atheneum Geraardsbergen: met een aangepast rooster kan ik soms bijvoorbeeld deelnemen aan buitenlandse wedstrijden.”

Xaydée vertelt enthousiast waar ze de passie voor het fietsen ontdekte: “Ik kreeg de liefde voor het fietsen te pakken van mijn vader die zelf een zeer goede mountainbiker op competitief niveau was. Als klein meisje ging ik veel fietsen met hen en op evenementen van de Vlaamse Wielerschool in ‘de Gavers’, hier in Geraardsbergen, leerde ik de techniek van het mountainbiken en veldrijden. Jammer genoeg is de sport nog niet volledig professioneel want mijn ouders moeten er zelf nog veel in investeren. Ik heb dertien fietsen thuis en bij de junioren rijden we bijvoorbeeld zes wereldbekerwedstrijden per jaar (bij de profs zijn dat er zestien). Daarnaast rijd ik tijdens de winter bijna elk weekend een wedstrijd.”

De sportieve leerling van het GO! Atheneum Geraardsbergen wil graag prof worden en blikt hoopvol vooruit: “Het doel is om op het hoogste niveau mee te rijden, de Belgische ploeg te vertegenwoordigen en alle topkoersen mee te maken. Ik heb het laatste jaar een grote stap gezet en de dokters verwachten dat ik fysiek nog heel veel kan groeien. Ik heb nog een meisjeslichaam en kan dus nog veel verbeteren door krachtoefeningen en door ook professioneel op mijn voeding te letten, want dat doe ik momenteel nog niet. Het liefst fiets ik op zandparcours of op een zeer technisch parcours. Mijn coach zegt dat ik ook goed door de modder rijd maar dat doe ik eigenlijk niet zo graag. Ik kijk uit naar de toekomst en blijf mij inzetten voor succes op school- en sportief vlak.”

Het GO! Atheneum Geraardsbergen wenst Xaydée Van Sinaey (5EW) heel veel succes en blijft haar steunen in het bereiken van haar sportieve dromen. Succes Xaydée!

Op de foto: Xaydée en adjunct-directeur Gunther De Geeter