Op maandag 21 november bezochten de leerlingen van 6 Humane wetenschappen, in het kader van Cultuurwetenschappen en Nederlands, de rechtbank van Oudenaarde. Dit is het gerechtelijk arrondissement waartoe ook Geraardsbergen behoort.

Dhr. Stijn Moulaert, leerkracht Cultuurwetenschappen, blikt tevreden terug op deze boeiende uitstap: “Tijdens de uitstap maakten de leerlingen van binnenuit kennis met justitie. ‘s Ochtends woonden de leerlingen verschillende correctionele rechtszaken live bij. Op deze manier maakten de laatstejaars meteen ook kennis met de procedures van de rechtsstaat. ‘s Namiddags volgde, na een doorworsteling van een concrete casus, een leuk en interessant rollenspel. De leerlingen kropen daarbij zelf in de huid van de beklaagde, de burgerlijke partij, de substituut-procureur, de rechter(s) en de advocaten.”

Mevr. Menschaert, leerkracht Nederlands, vult enthousiast aan: “De leerlingen van 6HW waren tijdens en na de workshop enthousiast en toonden zich mondig en vooral ‘rechtvaardig’. De school dankt alvast ‘Belvue’, het museum die de workshops ‘Recht-vaardig’ in kader van burgerschapsonderwijs aanbiedt.”

Dhr. Moulaert komt graag terug op het belang van deze uitstap: “De inhoud van de workshop sluit rechtstreeks aan bij de leerplandoelstellingen van Cultuurwetenschappen m.b.t. recht en de leerplandoelstellingen van Nederlands m.b.t. begrijpend lezen en leren argumenteren. Bovenal maakt de workshop van de rechtspraak vooral iets levensecht voor de leerlingen en door het rollenspel werden heel wat vooroordelen die heersten over de rechtbank gekaderd. Dergelijke inzichten kan je binnen het klaslokaal onmogelijk bereiken als individuele leerkracht, daarom zetten we als leerkrachten binnen de richting Humane wetenschappen graag in op buitenschoolse bezoeken en workshops.”

Klik op de onderstaande foto om meer foto’s te bekijken van deze boeiende uitstap.