KA Geraardsbergen organiseert succesvolle infoavond in Middenschool
Op dinsdag 6 maart 2018 organiseerde het KA na enkele jaren opnieuw een infoavond voor leerlingen die de overstap van de eerste naar de tweede graad maken in september. Waar deze vroeger doorging in de gebouwen van het KA, verplaatste het team van directie en leerkrachten zich dit jaar naar de gebouwen van de Middenschool. Deze wijziging bleek een schot in de roos!

“Het KA organiseerde vroeger jaarlijks één of meerdere infoavonden in de Papiermolenstraat. Doorheen de jaren bleek de interesse voor deze infosessies echter af te nemen en hadden we minder publiek. Dit jaar wilden we met het directieteam onze infoavond nieuw leven inblazen. Ons naar de leerlingen van het tweede jaar verplaatsen, leek een ideale optie, omdat wij als school immers garant staan voor betrokkenheid, open communicatie en persoonlijk contact. De kloof met nieuwe leerlingen werd kleiner gemaakt door ons naar hun vertrouwde omgeving te verplaatsen”, licht directeur Brecht Persoons toe.

Tijdens de infoavond werden naast de missie en de visie van het KA, ook het studieaanbod met nieuwe complementaire vakken en het AGORA-concept uit de doeken gedaan. Daarnaast sloten ook heel wat leerkrachten uit het derde jaar van het KA aan tijdens de avond om vragen van nieuwe leerlingen te beantwoorden en hen te begeleiden naar een keuze die perfect bij hen past. “Jongeren kijken nog al te vaak naar de studiekeuze van klasgenoten wanneer ze een nieuwe fase in hun onderwijscarrière aanvangen. Als school vinden we het echter belangrijk dat elke jongere zijn of haar keuze maakt op basis van de eigen talenten. Daarnaast zetten we ook in op nieuwe complementaire vakken waaruit de leerlingen kunnen kiezen. Hierdoor krijgen ze de kans om hun studiepakket volledig af te stemmen op de persoonlijke voorkeuren: sportievelingen kunnen kiezen voor extra sport, wiskundeknobbels gaan voor de optie Mathematics en voor de creatievelingen is er GAP (graphics, arts and publicity). Ondernemen en IT & Nieuwe media behoren ook tot de mogelijkheden”, aldus directeur Persoons.

Wie wenst in te schrijven, kan dagelijks terecht op het KA Geraardsbergen tijdens de schooluren. Ook tijdens de opendeuravond van 27 april kunnen toekomstige leerlingen langskomen om zich in te schrijven. De school opent dan haar deuren van 17.00 tot 21.00 u.

infoavondMS

 

Willy Van Heddeghem neemt na acht jaar afscheid als docent ‘Rijbewijs Op School’
Willy Van Heddeghem is oud-leerkracht en voormalig TAC van het KA Geraardsbergen; daarnaast was hij ook een tijdje verantwoordelijke van de infrastructuur van scholengroep 20. Dhr Van Heddeghem bleef na zijn carrière actief als docent ‘Rijbewijs Op School’ op het KA. Op woensdagnamiddag kwam hij acht jaar lang de 17-jarigen onderwijzen over verkeersregels, verkeersveiligheid en alles wat een jongere moet weten om te slagen voor het theoretisch rijexamen.

Samen met mevr. Ockerman, die naast de praktische organisatie  van het ‘Rijbewijs Op School’ ook de rijexamens op school organiseert, stoomden ze de jonge leerlingen klaar om zich veilig in het verkeer te bewegen. Vanaf volgend jaar wordt ‘Rijbewijs Op School’ in Vlaanderen afgeschaft waardoor dhr Van Heddeghem bloemen en wijn in ontvangst mocht nemen bij zijn allerlaatste theorieles.

rijbewijs 450 x 600

 

Wetenschapsleerlingen bezoeken dienst cardiologie in het ziekenhuis van Geraardsbergen
De leerlingen van 5 WW en 6 WW kregen de unieke kans om een namiddag door te brengen op de dienst cardiologie (specialisatie van het hart) van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis in Geraardsbergen. De jonge wetenschapsleerlingen kregen uitleg van prof. Dr. Stefaan Van Damme, expert elektrofysiologie (studie van ritmestoornissen). Na deze algemene inleiding tot de cardiologie konden de KA-leerlingen op vrijwillige basis een echografie laten uitvoeren door de expert.

Tijdens de echografie werden de bloedstroom en weefsels in beeld gebracht. Deze techniek wordt gebruikt om onder andere hartfalen, hoge bloeddruk en hartklepstoornissen op te sporen. Daarnaast konden de leerlingen op vrijwillige basis een fietstest afwerken waarbij men via het hart de conditie, het hartritme en eventuele  zuurstoftekorten kan meten.

De leerlingen en hun begeleiders dhr Kjell Vandekerkhove en mevr. Anneleen Moreels waren enorm tevreden over deze educatieve uitstap. Het KA Geraardsbergen probeert de leerlingen zo vaak mogelijk in contact te brengen met het werkveld en hoopt de wetenschapsleerlingen te inspireren en te informeren over de wonderlijke werking van het menselijk lichaam.

cardio 1 600 x 337cardio 2 600 x 600

 

7TBZ deelt draaimolentjes uit als uitnodiging voor GIP-kermisproject met bewoners WZC De Populier
De leerlingen van het zevende jaar ‘Thuis- en Bejaardenzorg’ hebben mooie draaimolentjes gemaakt als uitnodiging voor hun GIP-project met als thema kermis dat doorgaat op 29 maart met de bewoners van WZC De Populier. De leerlingen maakten deze originele uitnodiging om de oudere bewoners uit te nodigen en warm te maken voor hun grote ‘Kermisproject’ dat ze als eindwerk organiseren.

Op 29 maart transformeren de laatstejaars WZC De Populier in een echte kermis en entertainen ze de bewoners met moderne en oude kermistradities. Naast oude beelden en typische ludieke ontspanningsmogelijkheden worden de bewoners ook geanimeerd dankzij uitdagende oefeningen en spelletjes op de tabloid en computer. De begeleiders van dit eindwerk (mevr. Hombeck, mevr. Baetens, dhr Coudron en mevr. Vanderputten) kijken uit naar de creativiteit en het inlevingsvermogen van de leerlingen tijdens de realisatie van dit project.

kermisproject

 

Innoverende basisopleiding ‘PLC Step7-1200’ voor technische vijfdejaars aan het RTC Antennepunt
De leerlingen van het vijfde jaar volgden onder begeleiding van dhr Verhellen en dhr Wauters een opleiding rond automatisering en wel specifiek de basisopleiding PLC Step7-1200 aan het RTC Antennepunt.

Dhr Wauters vertelt enthousiast over de uitstap: “Leerlingen uit 5EM en 5II hebben begin maart actief deelgenomen aan een innoverende workshop in het RTC Antennepunt. Tijdens deze workshop werden de basisbeginselen van PLC S7-1200 en elektropneumatica uiteengezet: meer bepaald realiseerde men de communicatie tussen programmeertoestel + PLC en ook de connectie tussen PLC + externe componenten. Dankzij de workshop leerden de leerlingen inzien dat programmeren en het begrijpen van de werking/aansluiting van externe componenten een onmisbare schakel is in geautomatiseerde innoverende projecten. De leerlingen alsook de begeleidende leerkrachten, dhrn Verhellen en Wauters, vonden het een ideale opstart voor de intrede van PLC1200 in het KA Geraardsbergen.”

EM uitstap 4 600 x 450

 

Leerlingen KA Geraardsbergen wisselen oude kledij tijdens ecologisch project ‘Swishing’
De leerlingen van het KA Geraardsbergen konden hun oude kleren of miskopen een nieuw leven geven in het milieubewuste project ‘Swishing/Swap Your Clothes’. De initiatiefnemers mevr. Impens, mevr. De Padt en mevr. Hombeck zijn leden van de werkgroep ‘Gezond en Milieu op School’ en laten de leerlingen dankzij dit project kritisch nadenken over verspilzucht en het nut en plezier van tweedehands aankopen.

De leerlingen konden hun kleren (die nog in goede staat waren) inruilen voor een jeton die ze daarna konden gebruiken op een echte swishingnamiddag. Tijdens de Swishing konden de jonge modefanaten een nieuwe outfit uitkiezen en waren er ook gezonde dranken, hapjes en shakes. De leerlingen die zich hadden ingeschreven kregen ook een handmassage of manicure  van de nagels.

Het KA Geraardsbergen wil met dit soort initiatieven inzetten op milieubewust handelen en hoopt de overgebleven kledingstukken gratis te kunnen wegschenken op de opendeuravond van 27 april 2018.

swishing

 

Leerling in de kijker: Gaëlle De Cuyper (6SE) Oost-Vlaams kampioene karate
Gaëlle De Cuyper zit in het zesde jaar ‘Secretariaat-Talen’ op het KA Geraardsbergen en werd dit jaar algemeen Oost-Vlaams kampioen karate in de categorie Junioren meisjes. Het krachtige meisje veroverde naast deze mooie titel ook nog meer prestige als Oost-Vlaams kampioen ‘Kumite’ en door een tweede plaats bij de stijloefening ‘Kata’. Gaëlle traint iedere week bij karateclub Hiryu (Ninove) en was extreem gemotiveerd aangezien het Oost-Vlaamse kampioenschap in Ninove doorging.

Gaëlle haar prestaties gaan niet onopgemerkt voorbij want de KA-leerlinge maakt sinds 2018 deel uit van de ‘Nationale Belgische Ploeg Karate’.

Gaelle karate

 

Leerlingen 4de jaar ’Schilderen en Decoratie’ maken kleuroefening POP ART
Onder leiding van dhr Schatteman werkten de leerlingen van het vierde jaar ‘Schilderen en Decoratie’ hun POP ART-oefening van Roy Lichtenstein af. Het meesterwerk ‘Girl with Hair Ribbon’ van de Amerikaans popartkunstenaar Lichtenstein werd door de leerlingen als kleuroefening gebruikt met een speciale aandacht voor grijswaarden en schakeringen. “De leerlingen leren kleuren aanmaken, leren werken met de verschillende vormen van grijs en laten oefenen op de controle van hun penseel, zeg maar de penseelvastheid van de hand zijn belangrijkste doelstellingen binnen dit project.” vertelt dhr Schatteman tevreden. Klik zoals steeds op onderstaande foto om meer foto’s te kunnen bekijken.

popart

 

Leerlingen Middenschool maken creatieve lichtbron op het KA Geraardsbergen
De leerlingen van Middenschool Geraardsbergen maakten een spectaculaire lamp (creatieve lichtbron) op het KA Geraardsbergen door middel van elektrische constructies, houtbewerking, metaalbewerking en schilderwerken. De jonge leerlingen leerden hierdoor ook meteen de verschillende richtingen kennen aan de Papiermolenstraat 103.

Bij dhr Plaitsier leerden de leerlingen werken met grenenhout en maakten ze een moderne lampenhouder. Houtleerkracht Plaitsier demonstreerde de verschillende gereedschappen uit de richting houtbewerking en werkte nauw samen met dhr Verhellen die een technische tekening maakte en met de lasercutter van het KA de naam van iedere leerling in het hout kon branden. De metaalbewerking werd gedemonstreerd door dhr Van Pollaert en de elektrische afwerking om de lamp te doen branden gebeurde bij dhr Dumst. Ten slotte werd het hout ook nog vernist in de richting ‘Schilderen en Decoratie’. Dit project leverde niet alleen een wonderlijke lamp op maar demonstreerde ook de sterke samenwerking tussen de Middenschool en het KA: deze twee scholen zorgen voor een optimale doorstroming en willen de leerlingen helpen bij het maken van de juiste studiekeuze.

creatieve lichtbron

 

Middenschool en KA Geraardsbergen informeren toekomstige leerlingen
Op dinsdag 6 maart 2018 trekken het directieteam en de leerkrachten van het KA Geraardsbergen
naar de Middenschool om er informatie te geven over de studierichtingen in het derde jaar van het
secundair onderwijs. Leerlingen van de Middenschool maken immers na het tweede jaar de overstap
naar het KA.
Om 19.00 u start directeur Betty Gierts (Middenschool) met een infomoment voor leerlingen die de
stap van het basis- naar het secundair onderwijs zetten. Toekomstige leerlingen en hun ouders
krijgen uitleg over de structuur van het secundair onderwijs, de studierichtingen in de Middenschool,
het flexibel leertraject en de projecten.
“Om de informatiestroom nog beter en duidelijker naar de leerlingen en hun ouders over te brengen,
besloten we als team om ons zelf naar de doelgroep te verplaatsen. Tijdens de infoavond geven we
uitleg over de werking van het KA en over de verschillende richtingen die we aanbieden. Ook
vakleerkrachten die les geven in het derde jaar zijn aanwezig om specifieke vragen van leerlingen en
hun ouders te beantwoorden. Zowel de Middenschool als het KA hechten veel belang aan persoonlijk
contact”, verduidelijkt Brecht Persoons, directeur van het KA Geraardsbergen.
De infosessies zijn toegankelijk voor alle leerlingen die in september 2018 de stap naar het eerste of
het derde jaar zetten. Ouders en jongeren worden verwacht om 19.00 u (basisonderwijs) of 20.00 u
(tweede jaar secundair onderwijs) in de mediatheek van de Middenschool.

Brecht en Betty

 

KA Geraardsbergen succesvol in de Vlaamse Biologie Olympiade
Met de tweeling Ana en Laure Potvlieghe (6LW) en An Chen (6WW) heeft het KA Geraardsbergen drie leerlingen die doorstoten naar de volgende ronde van de Vlaamse Biologie Olympiade. Zeven dappere leerlingen van het KA namen deel aan deze wedstrijd waarin leerlingen van de derde graad secundair onderwijs theoretische vragen en praktische oefeningen over biologie moesten beantwoorden. Alle deelnemende leerlingen van het KA Geraardsbergen behaalden een hogere score dan het Vlaamse gemiddelde en Ana, Laure en An haalden zelf een hogere score dan de cesuur van 80 % waardoor ze zich plaatsten bij de laatste 209 deelnemers voor de tweede ronde in Gent.

Leerkracht biologie, mevr. Anneleen Moreels, is heel fier op haar pupillen en wenst hen veel succes in de volgende ronde. De Biologie Olympiade is natuurlijk ook een goede oefening als voorbereiding op de werkwijzes binnen het vervolgonderwijs aan de universiteit of aan de hogeschool.

BIO Olympiade 600 x 450

 

Delegatie van Atheneum Diest bezoekt KA Geraardsbergen uit fascinatie voor AGORA-werking
Een delegatie van medewerkers en leerkrachten uit het bevriende Atheneum Diest bracht een bezoekje aan onze school om te vergaderen, om te observeren en om ervaringen uit te wisselen over de AGORA-werking. Net als op onze school wordt er in de richting ‘Humane Wetenschappen’ van de Vlaams-Brabantse school met de nieuwe onderwijsvorm ‘AGORA’ gewerkt.  Door de succesvolle doortocht van het KA Geraardsbergen op het EDUNEXT Leerfestival (over onderwijsvernieuwingen) kwamen de twee scholen in contact met elkaar.

De leerkrachten uit het AGORA-project wisselden ervaringen en waarnemingen uit en waren heel eerlijk over de voor- en nadelen van hun huidige werking. Na een leerrijke en plezante vergadering trokken de leerkrachten uit Diest naar het splinternieuwe AGORA-lokaal waar ze de praktische uitvoering zagen van de interpretatie van de  ‘AGORA-uitwerking’ door het KA Geraardsbergen. Er werd ook gepraat met de leerlingen van de klas ‘5 Humane Wetenschappen’ die zeer ongedwongen en oprecht hun ondervindingen konden openbaren.

agora diest

 

Leerlingen Middenschool volgen integratielessen ondernemen, koken, technologie, STEM en cultuur bij de ‘big boys’ op het KA Geraardsbergen

Om de overstap van de eerste graad naar de tweede en derde graad op het KA Geraardsbergen eenvoudiger, gemoedelijker en logischer te maken organiseert het KA heel wat integratielessen voor de leerlingen van het tweede jaar van de Middenschool. Tijdens die lessen krijgen de jonge leerlingen een goed beeld van de verschillende richtingen waaruit ze kunnen kiezen en proeven ze van het aanbod aan de hand van een proefles die perfect aansluit bij hun keuzevak in de Middenschool.

Mevr. Vandersteen gaf een informatieve les over de voor- en nadelen van suikers en maakte met de leerlingen lekkere appeltaartjes in de integratieles koken. In de STEM- en technologielessen leerden de leerlingen bij dhr Grijseels  programmeren en creëerden ze een pc-spelletje dat ze kunnen besturen met een joystick. Bij dhr Verhellen tekenden ze op de computer een sleutelhanger die ze dan via de lasercutter van de school konden uitsnijden in hout. Tijdens de lessen ondernemen lag de focus op het indelen van een maandbudget en economieleerkrachten dhr Manssens en mevr. Vanooteghem legden de focus op het berekenen van realistische uitgaven en onverwachte kosten.

De leerkrachten dhr De Geeter en dhr Moulaert hebben de leerlingen in de integratielessen cultuur ingewijd in de richting Humane Wetenschappen via interessante lessen en proeven rond het thema perceptie. De jonge leerlingen leerden hierdoor ook de nieuwe manier van lesgeven kennen (AGORA), die in deze richting wordt gebruikt.

In de AGORA-klassen krijgen de leerlingen veel meer zelfstandigheid en kunnen ze zelf hun leerproces indelen getoetst aan een innovatieve en moderne lesomgeving. In het ultramoderne nieuwe AGORA-lokaal wordt de lesgever een coach die inspireert, vertrouwt en begeleidt terwijl verschillende vakken geclusterd worden. Het KA Geraardsbergen hoopt dat de jongeren van de Middenschool hierdoor een goede keuze maken wanneer ze  doorstromen bij de ‘grote jongeren’ in de tweede en derde graad. Bekijk zoals steeds veel meer foto’s door op onderstaande foto te klikken!

 middensch

 

Zes leerlingen van het KA stoten door naar tweede ronde van de 33ste Wiskunde Olympiade
Dhr Van Mello en de vakgroep ‘Wiskunde’ konden deze week trots meedelen dat maar liefst zes leerlingen van het KA Geraardsbergen doorstoten naar de tweede ronde van de Junior Wiskunde Olympiade (2de graad secundair onderwijs) of de Vlaamse Wiskunde Olympiade (derde graad secundair onderwijs).

Ruim 12 000 Vlaamse leerlingen namen deel aan de JWO en meer dan 11 500 Vlaamse leerlingen aan de traditionele VWO waardoor de wedstrijdjury de VWO-deelnemers met een score van 106 of meer toelaat tot de 2de ronde en voor de JWO de cesuur op 100 heeft gelegd.

Het KA Geraardsbergen wenst de leerlingen succes in de tweede ronde die wordt georganiseerd op provinciaal niveau en die zal doorgaan in de gebouwen van de Universiteit van Gent. Een dikke proficiat voor Jens Cousin (4LW), Daan Delahaye (3WE), Kiani Geerts (3WE-b), Maya Heylebosch (3WE)  en Liese Minjauw (4LW) die doorgaan in de JWO en uiteraard ook voor Sawan Vermeir (5EW) die doorstoot in de VWO.

wiskunde olympiade

 

Tweedejaars uit de Middenschool krijgen culturele initiatie over Humane Wetenschappen op KA
Dhrn De Geeter en Moulaert ontvingen 16 leerlingen uit de Middenschool die momenteel de richting ‘Wetenschappen  – Cultuur’ volgen en die via een initiatieles gedrags- en cultuurwetenschappen een goed beeld wilden krijgen van de richting ‘Humane Wetenschappen’ op het KA Geraardsbergen. Deze richting sluit goed aan bij hun huidige richting op de Middenschool. Dankzij de les kregen de leerlingen een realistisch beeld van de vernieuwende manier waarop de leerlingen op het KA Geraardsbergen les krijgen. Op het KA worden gedrags- en cultuurwetenschappen immers gegeven in AGORA-klassen.

In de AGORA-klassen krijgen de leerlingen veel meer zelfstandigheid en kunnen ze zelf hun leerproces indelen in een innovatieve en moderne omgeving. In het ultramoderne nieuwe AGORA-lokaal wordt de lesgever een coach die inspireert, vertrouwt en begeleidt terwijl verschillende vakken geclusterd worden.

Tijdens de sessies zaten de leerlingen van de Middenschool samen met de leerlingen uit 3HW en werd er gewerkt rond waarnemen (perceptie) en rond zowel de psychologische (werking van het brein) als de culturele (maatschappelijke gevolgen zoals discriminatie, stereotypen,…) kant ervan. De leerlingen werkten door middel van activerende werkvormen in groep samen en er was uiteraard ook aandacht om zelf dingen op te zoeken en om kritisch te denken.

middenschool

 

KA-leerlingen wagen hun kans in de Belgische Informatica-Olympiade
Onder leiding van dhr Grijseels en mevr. Borreman hebben verschillende leerlingen hun kans gewaagd in de eerste ronde van de BEIO(Belgische Informatica-Olympiade). Na het aanmelden op het wedstrijdplatform konden de geselecteerde vijfde- en zesdejaars deelnemen aan een wedstrijd die focuste op het probleemoplossend denken en een eerste initiatie vormde tot programmeren voor leerlingen uit het secundair onderwijs. Mijnheer Grijseels getuigt: “De leerlingen uit de richting ‘Industriële ICT’ genoten van de uitdagende puzzelvragen en toetsten hun talent voor logica. Een interessante oefening voor studenten die een toekomst zien in een technische wereld.”

informatica olympiade

 

Leerlingen 5WW en 6WW trekken conclusies na proefjes met de bloeddrukmeter
In de lessen biologie en STEM bij mevr. Moreels deden de leerlingen verschillende oefeningen met de bloeddrukmeter zodat ze conclusies konden trekken over bloeddruk, hart en bloedvaten. De leerlingen konden een duidelijk verschil zien tussen hun bloeddruk in rust en na inspanning. In de gang werden er dan ook serieuze spurtjes getrokken want de leerlingen wilden bewijzen dat een sportieve persoon de bloeddruk weer ‘normaal’ krijgt na een vijftal minuten. De beste positie om de bloeddruk te meten bleek een zittende positie. Deze interactieve proefjes werden gesmaakt door de wetenschapsleerlingen die heel gemotiveerd meewerkten en beredeneerd omgingen met de verkregen resultaten.

bloeddruk

 

Valentijnsrozen overspoelen het KA Geraardsbergen
Elk jaar organiseert de leerlingenraad van het KA Geraardsbergen een ludieke maar romantische valentijnsactie. De leerlingen konden voor de krokusvakantie kleine kaartjes kopen die ze, eventueel anoniem, konden schenken met een mooie valentijnsroos aan hun beste vriend(in), favoriete leerkracht of lief. De mooie valentijnsrozen werden de dag na de vakantie uitgedeeld waardoor er heel wat leerlingen en leerkrachten met een grote glimlach konden starten aan deze nieuwe schoolperiode.

valentijnsrozen

 

Fotoverslag: Laatstejaars KA Geraardsbergen houden dolle verkleedweek voor 100-dagen en organiseren ludiek ‘Clash of the Millennials’ 100-dagenevenement

De 100-dagen van de laatstejaars hebben het KA Geraardsbergen op zijn kop gezet. Zo’n 260 leerlingen uit de ASO-, TSO- en BSO-richtingen kwamen van maandag tot donderdag verkleed naar school. Grappige en soms hallucinante kostuums deden af en toe het carnaval van Aalst verbleken want met thema’s als genderswitch, fluo, oldskool en throwback Thursday konden de leerlingen hun fantasie de vrije loop laten gaan.

De bekroning volgde op donderdagavond met een heus ‘Clash of the Millennials’-spel. Alle laatstejaars kregen op vrijdag vrijaf en hielden op donderdagavond een heuse ‘schoolbattle’ met meer dan 65 verschillende spelletjes verspreid over het domein van het KA Geraardsbergen. De hele avond werd mogelijk gemaakt aangezien de leerlingen zich dubbel hadden geplooid voor hun 100-dagensponsorfuif ‘Je Suis Party’ in JC De Spiraal. Een heerlijke avond vol boeiende uitdagingen, muziek, snacks en vermaak werd afgesloten met een heuse prijsuitreiking. De winnaars, het winnende team van 25 leerlingen, ging naar huis met een waardebon van bol.com en de 50 andere podiumfinalisten ontvingen een powerbank. Ook leerkrachten en leerlingen werden ten slotte in de bloemetjes gezet met een grappige KA-awardshow.

Het KA Geraardsbergen blikt tevreden terug op deze geslaagde 100-dagenweek en hoopt dat de leerlingen nog volop genieten van de laatste loodjes in het secundair onderwijs.

verkleedweek

 

Het Koninklijk Atheneum en de Middenschool organiseren succesvolle reünie voor oud-leerkrachten
Het KA Geraardsbergen verwelkomde een legioen aan kennis en ervaring tijdens zijn reünie voor oud-leerkrachten en vroegere personeelsleden. Het ouderdomsdeken was 87 jaar maar genoot samen met een 70-tal andere oudgedienden volop van een uitgebreide receptie en van een heerlijk vijfgangenmenu waarin ze nostalgisch terugblikten op hun mooie tijd als leerkracht binnen het Atheneum of de Middenschool. Naast oudgedienden waren er ook collega’s aanwezig die momenteel op de school staan. Sommige van die leerkrachten waren oud-leerling van de oud-collega’s, wat best leuk was.

De receptie werd opgefleurd met beeldmateriaal uit het rijke archief van de school en na een verwelkoming door dhr. Chris Teirlinck, voorzitter van ‘De Vriendenkring’, volgde er ook nog een speech van algemeen directeur Luc De Both en van Gilbert Vanlimburg, oud-leerkracht en erevoorzitter van ‘De Vriendenkring’. De namiddag was een groot succes en is meteen ook de start van een nieuwe traditie want het KA en de MS zullen vanaf nu ieder jaar een reüniebijeenkomst organiseren.

reunie oud leerkrachten

 

Leerlingen 5VZ begeleiden kleuters tijdens carnavalstoet
De leerlingen uit het vijfde jaar ‘Verzorging’ maakten leuke T-shirts bij mevr. Baetens omdat ze uiteraard ook origineel verkleed willen zijn tijdens hun begeleidingsopdracht van de carnavalstoet door Geraardsbergen. “De kleuters van de basisscholen ‘De Stroom’ en ‘Dender’ lopen mee met de carnavalstoet door Geraardsbergen. Jonge kinderen entertainen, begeleiden, verzorgen en controleren past uiteraard perfect binnen ons lessenpakket”, vertelt Silke Van Schoors (5VZ).

verzorging 600 x 450

 

Verkoop van ontbijtmanden door 7de jaar ‘Logistiek’ enorm succes
Het eindwerk van de leerlingen van het 7de jaar ‘Logistiek’ bestaat er traditioneel uit om enkele verkoopsactiviteiten te lanceren. Met de winst van de verschillende acties gaan de leerlingen van ‘7LOG’ op een tweedaagse naar Amsterdam. De verkoop van ontbijtmanden, georganiseerd door initiatiefnemers Lenka Van Dam en Fanny Reygaert, werd een immens succes.

De ontbijtmanden werden op zondagochtend aan huis geleverd in Geraardsbergen en in de deelgemeentes. De leerlingen werkten een promotiecampagne en een eigen website uit, maakten promotie via social media en moesten ook een goede balans vinden tussen aankoop- en verkoopprijs. Uiteindelijk werden er 122 bestellingen geplaatst, waardoor de leerlingen al om 5 uur in de ochtend begonnen met het vullen van mooie, diverse en goedgevulde manden vol lekkers en uiteraard ook heel wat gezonde spullen. Via de steun van medestudenten kwamen de ontbijtmanden terecht bij de dolgelukkige kopers. Bekijk alvast enkele sfeerbeeldjes door op onderstaande foto te klikken.

ontbijtmanden

 

 

Laatstejaars ontwerpen eigen 100-dagen hoodies ‘The Millennium Edition’
De laatstejaars ontwerpen jaarlijks een eigen 100-dagen hoodie (een sweater met kap, voorzien van een zakje vooraan) om hun laatste 100-dagen te vieren aan het KA Geraardsbergen. De hoodies vormen een mooie herinnering aan hun tijd op hun favoriete middelbare school. Het ontwerp kwam dit jaar van de hand van Jonas Michel uit het 7de jaar ‘Elektrische Installaties’. Zijn ontwerp werd door het 100-dagencomité genomineerd en heeft de slogan ‘The Millennium Edition’ meegekregen op de rug. De laatstejaars zijn namelijk bijna allemaal geboren in het jaar 2000.

De hoodies worden op school bedrukt door de leerlingen uit de richting ‘Schilderen en Decoratie’, die het drukproces oefenen in het kader van hun opleiding. Een extra dank hiervoor gaat uit naar dhr Vlassenbroeck die voor de schitterende resultaten heeft gezorgd. De zwarte hoodies worden voor slechts vijf euro aangeboden aangezien het 100-dagencomité een groot deel kan bijleggen dankzij de organisatie van de zeer geslaagde 100-dagenfuif ‘Je Suis Party’ die JC De Spiraal in vuur en vlam heeft gezet.

hoodies2 hoodies1

 

Workshops en stippen op het KA Geraardsbergen voor ‘Week tegen Pesten’
Het KA Geraardsbergen probeert het ganse jaar door een pestvrije school te zijn, maar heeft tijdens deze Vlaamse ‘Week tegen Pesten’ heel wat acties gelanceerd om alle leerlingen te sensibiliseren. Zo werden er bij alle leerlingen en leerkrachten vier stippen getekend op de bovenkant van de hand omdat de leerlingenraad de ‘STIP IT’-actie van Ketnet wil ondersteunen. STIP is een acroniem voor ‘Samen Tegen Iemand Pesten’ en de vier stippen op de hand stellen een antipestvirus voor.

Ook werden op het KA Geraardsbergen heel wat workshops georganiseerd door mevr. Loncke. Zij maakte met de derdejaars een mooi ‘talentenbord’ en organiseerde heel wat educatieve opdrachten die zorgden voor groepsvorming en elkaar en zichzelf ontdekken. Uiteraard werd er heel wat inlevingsvermogen van de leerlingen gevraagd. Het KA Geraardsbergen biedt nog de volledige week workshops aan en wil zich voor 100 procent scharen achter de ‘Week tegen Pesten’.

week tegen pesten

 

Gastspreker en zakenman Van de Velde probeert ondernemerschap te stimuleren bij economiestudenten
Dhr Lion nodigde met dhr Van de Velde een succesvol en bekend zakenman uit om de leerlingen van 5ET/EW en 6ET/EW een interessante gastles te brengen over het bedrijfsleven. Dhr Van de Velde is alom gerespecteerd en internationaal gekend voor zijn handel in luxelingerie. Dankzij de service die het bedrijf levert in de winkel wordt het zelfbeeld van vrouwen bovendien enorm versterkt.

In een gevarieerde uiteenzetting focuste de zakenman op alle aspecten van het ondernemerschap. Uiteraard kregen de economieleerlingen ook heel wat tips en werden ze aangemoedigd om de sprong naar de opstart van een eigen bedrijf of handelszaak te wagen. Deze gastles past perfect in het VLAJO-project waarbinnen de bedrijfswereld en de school nauw samenwerken.

4 600 x 450

 

Meer artikelen…