Maatschappelijke Veiligheid


Leerlingen maatschappelijke veiligheid fungeren als figurant tijdens grootschalige FTX-oefening

Doorheen de jaren bouwden het KA Geraardsbergen en verschillende politieafdelingen een sterke samenwerking uit. Ook dit schooljaar resulteerde dit in een unieke ervaring voor de leerlingen van maatschappelijke veiligheid. Op dinsdag 6 maart konden zij als figurant deelnemen aan een grootschalige FTX-oefening, georganiseerd door de federale politie.

FTX staat voluit voor Field Training Exercise. Tijdens een dergelijke oefening worden reële situaties nagebootst waardoor de veiligheidsdiensten de kans krijgen om procedures uit te werken, in te oefenen en te evalueren. Hierbij is de rol van figuranten essentieel. De leerlingen van het KA werden ingeschakeld in een HyCap (gehypothekeerde capaciteit). Dit zijn situaties waarbij de lokale politie beroep kan doen op eenheden van de federale politie omdat ze zelf onvoldoende manschappen ter beschikking hebben. Vaak gaat het over activiteiten zoals betogingen, sportevenement of festivals.

Deelname aan projecten in samenwerking met de politie geeft de leerlingen de kans om de sfeer op te snuiven van de politionele omgeving en om contacten te leggen met mensen binnen de sector. Bovendien doen ze ervaring en kennis op die ze kunnen gebruiken bij het afleggen van de selectieproeven in het kader van een opleiding aan de politieschool.

ftx

 
Leerlingen Integrale Veiligheid palmen Raadszaal stad Ninove in

Tijdens de verdiepingslessen in het kader van bewaking gingen een 25-tal leerlingen uit de studierichting Integrale Veiligheid naar Ninove om er een praktijkopdracht uit te voeren. De leerlingen trokken eerst het centrum van Ninove in om er een aantal opdrachten rond veiligheid uit te voeren. Nadien namen ze plaats in de raadszaal om een gedetailleerd verslag uit te werken. Burgemeester De Jonge kwam even langs om de leerlingen te woord te staan en iedereen een lekker warm kopje koffie aan te bieden!

raadszaal ninove

 

 
Barbarian Obstacle Run Geraardsbergen

De leerlingen van Maatschappelijke Veiligheid namen net zoals vorig jaar deel aan een omloop met hindernissen.

Op vrijdag 17 november konden ze het parcours inlopen en uittesten, op zaterdag 18 november stonden ze opgesteld langs het parcours om de deelnemers te begeleiden doorheen de verschillende hindernissen.

De Barbarian Obstacle Run is een haalbare hindernissenloop van 6 of 12 km doorheen het prachtige Provinciaal Domein De Gavers in Geraardsbergen. In deze tweede editie werd er nog meer ingezet op uitdagende hindernissen en ultieme sfeerbeleving; bedoeld voor jong en oud, individueel of in groep, met veel hilarische momenten, maar toch ook een klein beetje afzien… de één al wat meer dan de ander!

In een vernieuwd parcours moesten 18 obstakels overwonnen worden met op het einde een heuse plons in het ijskoude water. Wel voor wie op zoek is naar actie en geen vrees heeft voor een beetje modder. Een leuke sfeer, heel veel lachen, en als deelnemer ontvingen alle leerlingen een uniek aandenken voor hun Barbaarse prestatie.

barbarian run

 
K9 –dogs demonstreren opsporingstechnieken op KA

Naar jaarlijkse gewoonte konden de leerlingen van de opleiding Maatschappelijke Veiligheid op dinsdag 21 november kennis maken met een segment van de bewakingswereld dat vaak ongekend is, maar toch veel belangstelling wekt: werken met speurhonden. De K9-dogs maken deel uit van Securitas en kwamen langs op het KA om de technieken te demonstreren waarmee explosieven opgespoord worden in onder andere luchthavens en bijvoorbeeld tijdens risicovolle voetbalwedstrijden.

De K9-hond staat centraal binnen deze afdeling van Securitas. De dieren zijn gespecialiseerd in het lokaliseren van explosieven en volgen hiervoor een intensieve training samen met hun begeleidende bewakingsagent. De band tussen mens en dier is zeer sterk, maar mag niet te persoonlijk worden. Het gaat immers om een professionele samenwerking tussen de hond en zijn begeleider.

Er werd gestart met een theoretische uiteenzetting over de afdeling en de wetgeving die reeds uitgewerkt is. Deze wetgeving staat nog in de kinderschoenen en veel elementen moeten nog bepaald worden door de regering. Dit beperkt soms de inzetbaarheid van de honden. Nadien demonstreerden de twee aanwezige viervoeters hun capaciteiten door in de lockers van de polyvalente zaal te snuffelen naar placebo-explosieven. Ook het gebruik van de wagen werd nader toegelicht. De leerlingen konden zelf de touwtjes even in handen nemen, wat door een aantal met plezier gedaan werd.

K9 dogs

 
Securitas stelt zich voor aan leerlingen Maatschappelijke Veiligheid

Doorheen het jaar maken de leerlingen van de richting Maatschappelijke Veiligheid kennis met het uitgebreide gamma bewakingsfirma’s. Kleinere firma’s worden verzameld tijdens de “dag van de bewaking” in de loop van het schooljaar, maar de grotere spelers komen zich individueel voorstellen. G4S sprak de leerlingen reeds toe voor de vakantie, nu was het ook de beurt aan Securitas.

In eerste instantie maakten de leerlingen kennis met alle hoofdactiviteiten waar Securitas een licentie voor heeft: statische bewaking, evenementen, mobiele bewaking en onder andere bodyguarding. Activiteiten waar de leerlingen meer interesse voor toonden, werden extra toegelicht. Aan de hand van audiovisueel materiaal werden de taakuitvoering en de bevoegdheden op het terrein uit de doeken gedaan.

Binnen Securitas werd een coördinator aangeduid die de verantwoordelijk is voor de promotie van en de rekrutering binnen het bedrijf. Deze persoon doet alle scholen Maatschappelijke Veiligheid aan en was dan ook blij verrast over het niveau van voorbereiding van de leerlingen. Een aantal kende zelfs de waarden van het bedrijf die gerepresenteerd worden in het logo, bestaande uit drie bollen. Na de presentatie was er de mogelijkheid tot vraagstelling en konden de leerlingen, net als bij G4S in oktober, reeds solliciteren.

Met de bezoeken van Securitas en van G4S maakten de leerlingen reeds kennis met de twee grootste werkgevers binnen de bewakingssector. Als school hecht het KA immers veel belang aan de relatie met de arbeidsmarkt en aan het optimaliseren van de sollicitatiekansen van haar leerlingen.

De leerlingen apprecieerden de didactische aanpak op maat tijdens de voorstelling van Securitas enorm. De directie, het personeel en de leerlingen wensen de gastspreker dan ook graag te bedanken voor de inzet en de interessante uiteenzetting.

securitas

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL