Maatschappelijke Veiligheid
Barbarian Obstacle Run Geraardsbergen

De leerlingen van Maatschappelijke Veiligheid namen net zoals vorig jaar deel aan een omloop met hindernissen.

Op vrijdag 17 november konden ze het parcours inlopen en uittesten, op zaterdag 18 november stonden ze opgesteld langs het parcours om de deelnemers te begeleiden doorheen de verschillende hindernissen.

De Barbarian Obstacle Run is een haalbare hindernissenloop van 6 of 12 km doorheen het prachtige Provinciaal Domein De Gavers in Geraardsbergen. In deze tweede editie werd er nog meer ingezet op uitdagende hindernissen en ultieme sfeerbeleving; bedoeld voor jong en oud, individueel of in groep, met veel hilarische momenten, maar toch ook een klein beetje afzien… de één al wat meer dan de ander!

In een vernieuwd parcours moesten 18 obstakels overwonnen worden met op het einde een heuse plons in het ijskoude water. Wel voor wie op zoek is naar actie en geen vrees heeft voor een beetje modder. Een leuke sfeer, heel veel lachen, en als deelnemer ontvingen alle leerlingen een uniek aandenken voor hun Barbaarse prestatie.

barbarian run

 
K9 –dogs demonstreren opsporingstechnieken op KA

Naar jaarlijkse gewoonte konden de leerlingen van de opleiding Maatschappelijke Veiligheid op dinsdag 21 november kennis maken met een segment van de bewakingswereld dat vaak ongekend is, maar toch veel belangstelling wekt: werken met speurhonden. De K9-dogs maken deel uit van Securitas en kwamen langs op het KA om de technieken te demonstreren waarmee explosieven opgespoord worden in onder andere luchthavens en bijvoorbeeld tijdens risicovolle voetbalwedstrijden.

De K9-hond staat centraal binnen deze afdeling van Securitas. De dieren zijn gespecialiseerd in het lokaliseren van explosieven en volgen hiervoor een intensieve training samen met hun begeleidende bewakingsagent. De band tussen mens en dier is zeer sterk, maar mag niet te persoonlijk worden. Het gaat immers om een professionele samenwerking tussen de hond en zijn begeleider.

Er werd gestart met een theoretische uiteenzetting over de afdeling en de wetgeving die reeds uitgewerkt is. Deze wetgeving staat nog in de kinderschoenen en veel elementen moeten nog bepaald worden door de regering. Dit beperkt soms de inzetbaarheid van de honden. Nadien demonstreerden de twee aanwezige viervoeters hun capaciteiten door in de lockers van de polyvalente zaal te snuffelen naar placebo-explosieven. Ook het gebruik van de wagen werd nader toegelicht. De leerlingen konden zelf de touwtjes even in handen nemen, wat door een aantal met plezier gedaan werd.

K9 dogs

 
Securitas stelt zich voor aan leerlingen Maatschappelijke Veiligheid

Doorheen het jaar maken de leerlingen van de richting Maatschappelijke Veiligheid kennis met het uitgebreide gamma bewakingsfirma’s. Kleinere firma’s worden verzameld tijdens de “dag van de bewaking” in de loop van het schooljaar, maar de grotere spelers komen zich individueel voorstellen. G4S sprak de leerlingen reeds toe voor de vakantie, nu was het ook de beurt aan Securitas.

In eerste instantie maakten de leerlingen kennis met alle hoofdactiviteiten waar Securitas een licentie voor heeft: statische bewaking, evenementen, mobiele bewaking en onder andere bodyguarding. Activiteiten waar de leerlingen meer interesse voor toonden, werden extra toegelicht. Aan de hand van audiovisueel materiaal werden de taakuitvoering en de bevoegdheden op het terrein uit de doeken gedaan.

Binnen Securitas werd een coördinator aangeduid die de verantwoordelijk is voor de promotie van en de rekrutering binnen het bedrijf. Deze persoon doet alle scholen Maatschappelijke Veiligheid aan en was dan ook blij verrast over het niveau van voorbereiding van de leerlingen. Een aantal kende zelfs de waarden van het bedrijf die gerepresenteerd worden in het logo, bestaande uit drie bollen. Na de presentatie was er de mogelijkheid tot vraagstelling en konden de leerlingen, net als bij G4S in oktober, reeds solliciteren.

Met de bezoeken van Securitas en van G4S maakten de leerlingen reeds kennis met de twee grootste werkgevers binnen de bewakingssector. Als school hecht het KA immers veel belang aan de relatie met de arbeidsmarkt en aan het optimaliseren van de sollicitatiekansen van haar leerlingen.

De leerlingen apprecieerden de didactische aanpak op maat tijdens de voorstelling van Securitas enorm. De directie, het personeel en de leerlingen wensen de gastspreker dan ook graag te bedanken voor de inzet en de interessante uiteenzetting.

securitas

 
Leerlingen Integrale Veiligheid werpen blik op leven achter de tralies

De leerlingen van de klassen Integrale Veiligheid C en D brachten eerder deze week een bezoek aan de strafinrichting van Oudenaarde. Dit bezoek wordt jaarlijks ingepland voor alle leerlingen opdat de jongeren een beter zicht zouden krijgen op de jobinhoud van een penitentiair bewakingsassistent, aangezien dit een minder gekende tak binnen de veiligheidssector is. De strafinrichting van Oudenaarde is gekend voor zijn familiale sfeer en de aangename relatie die heerst tussen gedetineerden en het personeel. In Oudenaarde verblijven hoofdzakelijk gedetineerden in het kader van een lang verblijf.

Onze leerlingen en begeleiders werden hartelijk ontvangen bij aankomst. Na de nodige veiligheidscontroles kon de rondleiding starten. Tijdens het bezoek spraken de gidsen heel open over ervaringen. In eerste instantie werd de dagelijkse routine uit de doeken gedaan: onder andere het uitvoeren van klusjes en koken onder supervisie van een penitentiair bewakingsassistent werd belicht. In het kader van bezoekprocedures werd het verschil tussen een familiaal en een ongestoord bezoek toegelicht en werden de voorwaarden aangehaald waaraan voldaan moet worden om bezoekmomenten te verkrijgen. De leerlingen konden ook het moment van “ontluchting” meemaken. Tijdens dit moment mogen de gedetineerden een uur een frisse neus halen op de binnenkoer van de inrichting. Het contrast met een opsluiting in de isoleercel volgde kort nadien tijdens het bezoek.

Naast de dagelijkse routines en het dagelijkse leven van de gedetineerden in de strafinrichtingen werden vanzelfsprekend ook de verschillende taken en jobs voor penitentiair bewakingsassistenten binnen de gevangenis toegelicht. Deze taken verschillen van sectie tot sectie, maar zijn ook afhankelijk van het toegepaste regime.

Aïsha en Lotte (IVD) vertellen na het bezoek over de leerrijke en indrukwekkende uitstap. Ze vergaarden heel wat info, maar konden ook de sfeer opsnuiven binnen de inrichting. Het viel hen op dat het geen kille en grijze omgeving was, maar dat er eerder een warme sfeer heerste en dat het netjes en kleurrijk was. Tijdens het bezoek stelde een gedetineerde zijn cel ter beschikking: de leerlingen werden daar even in opgesloten. Zelfs al verbleven ze er maar een fractie van de tijd die een gedetineerde in totaal in de cel doorbrengt, toch werden ze zich enorm bewust van de omvang van de ruimte en de impact ervan op het leven als je er meer dan 12 uur per dag moet in doorbrengen.

Op het einde van het bezoek maakten beide klassen nog een ludieke groepsfoto waardoor ze even konden ontladen. De impact van het bezoek is niet min en laat sterke indrukken na. Het KA Geraardsbergen is de strafinrichting van Oudenaarde dan ook uiterst dankbaar voor de jaarlijkse rondleidingen. Het bezoek is zonder twijfel een grote meerwaarde voor de leerlingen uit de richting Maatschappelijke Veiligheid.

23621416 10211806894380918 8319945514209033070 n

23621736 906056389547605 3328056298880893756 n

 
Maatschappelijke Veiligheid : een ontmoeting met G4S in de luchthaven van Zaventem

Dat in het KA Geraardsbergen de leerlingen van Integrale Veiligheid en Veiligheidsberoepen heel wat boeiende bedrijfsbezoeken afleggen, is een vaststaand gegeven. Zo getuigt ook hun bezoek aan de luchthaven van Zaventem.

Luchthavens zetten meer dan ooit in op de veiligheid van hun personeelsleden en bezoekers. Zo ook Brussels Airport. Een belangrijke speler op dat vlak is G4S. Onze leerlingen waren dan ook zeer enthousiast nader kennis te mogen maken met de bijzondere wereld van de luchthavenbewaking.

Het bezoek ging van start met een grondige voorstelling van het bedrijf, de functies binnen het bedrijf en de jobinhoud. Nadien volgde een rondleiding in de luchthaven.

De leerlingen konden kennismaken met de praktijk van het fouilleren, de werking van de metaaldetectoren in het nieuwe gedeelte en het scannen van de handbagage.

Dit laatste mochten ze meteen ook zelf even testen via een simulatieprogramma waarbij ze de ‘verboden items’ op de beelden moesten aanklikken.

Alsof dit hele gebeuren op zich al niet fantastisch was, was het voor de leerlingen heel fijn dat zij die dag werden rondgeleid door een oud-leerling van KA Geraardsbergen, Mathias Debrael. Mathias volgde bij ons de richting Integrale Veiligheid en is dus een mooi voorbeeld van waar onze opleiding je kan brengen.

G4S

 
<< Start < Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Volgende > Einde >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL