De leerlingen van het vijfde jaar ‘Sociale en Technische Wetenschappen’ kregen een gastles van mevr. Lieselotte Van der Linden over de mogelijkheden om plastic te vermijden in het dagdagelijkse leven. Op uitnodiging van vakleerkracht mevr. Hombeck vertelde de zaakvoerster van de afvalarme winkel ‘OHNE’ uit Zwalm over het vernieuwende winkelconcept en over de alternatieven die voor plastic bestaan.

De leerlingen werden ook geïnformeerd over het verbod op ‘single use plastics’ dat in Europa vanaf 2021 van kracht gaat. De gastspreekster had heel wat voorbeelden van duurzamere alternatieven voor producten meegebracht naar het klaslokaal. Denk maar aan stalen rietjes in plaats van de klassieke plastic rietjes. Aangezien de winkel ‘OHNE’ een afvalarme winkel is, leerden de leerlingen ook hoe je afvalarm kan werken in de keuken, badkamer en het huishouden. Het GO! Atheneum Geraardsbergen vindt het belangrijk dat de leerlingen stilstaan bij de impact van afval op het milieu en stimuleert hen via deze gastlessen om kritisch na te denken over hun eigen ecologische voetafdruk.