Fotoverslag: Wetenschapsleerlingen ontsnappen uit ‘chemische escape room’ tijdens lessen STEM

De leerlingen van 3WEa en 3WEb kregen tijdens de lessen STEM, een internationaal letterwoord dat staat voor een waaier aan technologische, technische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen, een spannende en leerrijke chemische escape room voorgeschoteld die werd uitgewerkt door mevrn Cornil en Van De Slijke.

Het was uiteindelijk het groepje van Fonne Demunter, Tobias Deschuyteneer, Thymo De Wandel en Hannah Van den Nest dat als eerste groepje de vele raadsels en praktische laboproeven kon oplossen.

Tijdens deze interactieve escape room moesten de groepjes proberen ontsnappen uit de handen van een fictieve drugsdealer. Door het oplossen van vragen en opdrachten kregen ze een cijfercombinatie waarmee ze konden ontsnappen. Het was hoofdzakelijk de bedoeling om een mysterieus mengsel te scheiden in drie afzonderlijke producten (zand, olie en zout). Door het toevoegen van water konden ze de emulsie, oplossing en suspensie scheiden via verschillende technieken. Wetenschapsleerkracht mevr. Cornil was zeer tevreden met het enthousiasme en de gezonde rivaliteit tussen de verschillende leerlingen. Door op onderstaande foto te klikken kan je meer leuke foto’s bekijken van deze educatieve en amusante oefening.

Rotary Club Geraardsbergen schenkt zes kostbare behangkoffers aan richting ‘Schilderen en Decoratie’ GO! Atheneum

Rotary Club Geraardsbergen heeft in navolging van hun jaarthema ‘Be the inspiration’ een
waardevolle schenking van zes goedgevulde behangkoffers gedaan aan de richting ‘Schilderen en
Decoratie’ van het GO! Atheneum Geraardsbergen. De behangkoffers bevatten noodzakelijke
werktuigen voor de moderne schildersleerling, zoals onder andere meerdere soorten borstels,
snijlinialen, kapmessen, waterpassen, behangrollen, behangperforators,… noodzakelijk voor het
aanleren van hun stiel.
Bernard Carion (voorzitter van de Rotary Club) kwam samen met de leden Roger Van Liefferinge
(DAG) en Guy D’hoe (DAG) een zogenaamde ‘Dienst Aan de Gemeenschap’ aanbieden in het kader
van “Jeugd en educatie”, aangezien dit begrip heel belangrijk is voor de vereniging die duurzame en
lokale veranderingen wil teweegbrengen.
De gulle schenkers kregen van de heren Persoons (Directeur), Teirlinck (voorzitter Vriendenkring) en
Slagmulder (Technisch Adviseur) een rondleiding door de school, waardoor ze de vele projecten van
de jonge vakmannen konden aanschouwen. Mathias Britte uit het 7 de specialisatiejaar kijkt enorm uit
naar het nieuwe materiaal : ‘Vorig jaar heb ik tijdens mijn geïntegreerde werkproef een volledige box
moeten behangen. Dat was iets wat ik graag en ook goed heb gedaan. Werken met dit nieuwe
materiaal zal ons zeker helpen voorbereiden op de werkelijkheid van de arbeidsmarkt.’
Guy D’hoe van de Rotary Club keek met speciale belangstelling naar de prestaties van de jonge
pupillen, aangezien hij zelf ook een schilders- en behangbedrijf uitbaat : ‘Ik heb drie stagiairs van het
Atheneum in mijn bedrijf te gast en hoop dat ze zich door deze sponsoring nog verder kunnen
ontwikkelen tot gespecialiseerde vakmannen.’

Vierdejaars ‘Elektrische Installaties’ renoveren en innoveren praktijklokaal

Onder begeleiding van dhr Bogaert hebben de leerlingen van 4 EI en enkele leerlingen van de richting ‘Schilderen en Decoratie’ heel wat werk verzet om het praktijklokaal volledig te transformeren naar een modern vaklokaal waarbij verschillende elektronische toepassingen kunnen uitgetest worden.

Houssin Ben Ali (4 EI) is heel trots op de vele veranderingen die hij dit semester heeft aangebracht aan het vaklokaal: ‘We hebben kabelgoten en LED-lampen geïnstalleerd, we hebben nieuwe kasten geplaatst en een eigen ICT-hoek ontworpen. De meisjes van ‘Schilderen en Decoratie’ hebben ons lokaal een nieuw mooi kleurtje gegeven. Daarnaast hebben we ook heel wat elektronische toepassingen gemonteerd zoals een schakelaar met zes knoppen zodat je op verschillende locaties lichten kan doen branden. De lichten kan je aansteken maar ook dimmen en sommige werken met een bewegingssensor of een drukknop.’

Vakman en leerkracht dhr Bogaert benadrukt de verscheidenheid van technische oefeningen die de leerlingen meekrijgen: ‘In het praktijklokaal hebben we ook straatverlichting geïnstalleerd. De leerlingen werken uiteraard op een oefenpaneel maar ze hebben ook kabelgoten en een soort dak geïnstalleerd waardoor echte huiselijke situaties worden nagebootst. Op het dakje hebben we zonnepanelen aangebracht omdat we onze leerlingen willen voorbereiden op de toepassingen van de toekomst.’

Arnd De Moyer (4 EI) vult zijn leerkracht tevreden aan: ‘We kozen voor LED-lampen omdat die veel zuiniger zijn en hebben alle TL-lampen verwijderd in het lokaal. We moesten veel slijpen en boren en hebben zelfs een nieuwe deur geplaatst. Onze klas is heel tevreden omdat de oefeningen goed aansluiten bij het echte werkveld en we hierdoor optimaal worden klaargestoomd voor de stages van de volgende jaren.’

Leerlingen Atheneum organiseren uitwisseling met leeftijdsgenoten uit Florenville

In het kader van hun GIP hebben de leerlingen van 6 secretariaat-talen een uitwisseling georganiseerd met leerlingen uit het Ardens stadje Florenville. De leerlingen uit Florenville trokken als eerste de taalgrens over richting de stad van onder andere Manneke Pis en de mattentaart. Onder begeleiding van hun leerkrachten, J. Klepper (Institut Saint-Anne, Florenville) en N. Thibaut (GO! Atheneum Geraardsbergen), leerden de leerlingen elkaar eerst beter kennen door zich voor te stellen in beide landstalen tijdens een heerlijk ontbijt. Daarna gaven de leerlingen van 6 secretariaat-talen aan hun Waalse collega’s een rondleiding op de campus. In de namiddag werden de leerlingen opgedeeld in groepjes van 4 om op verkenning te gaan in de stad; de leerlingen van het atheneum hadden immers een origineel stadsspel uitgewerkt. Na een lekkere mattentaart en enkele leuke foto’s stond nog een uurtje bowling op het programma. Rond 18.30 u namen de Waalse vrienden de trein naar huis. Het was een lange maar leerrijke dag voor alle leerlingen. Dit avontuur is zeker nog niet ten einde: in mei is het aan de Geraardsbergse leerlingen van 6 secretariaat-talen om naar Florenville te gaan!

Vriendenkring blikt tevreden terug op jaarlijkse Kaasavond

Op vrijdag 30 november 2018 organiseerde de Vriendenkring van het GO! Atheneum Geraardsbergen naar goede gewoonte de jaarlijkse kaasavond. Opnieuw schoven heel wat eters (meer dan 780) aan het buffet aan om te genieten van heerlijke kazen of een zelfbereid breugelbuffet.

Ook Sinterklaas was dit jaar opnieuw van de partij: alle aanwezige kindjes kregen een zakje vol lekkers en een speeltje. Nadien konden ze terecht in de animatieruimte waar ze zich konden laten schminken, armbandjes konden maken, konden puzzelen,…

De Vriendenkring, de directie, het personeel en de leerlingen danken dan ook graag alle aanwezigen!

Infosessie internationalisering tijdens eerste oudercontact

Het GO! atheneum Geraardsbergen trekt al even de kaart van het innovatief onderwijs. Eerder investeerde de school al in de opstart van een Agora-klas, dit schooljaar startte ze ook met de Deltaklas voor hoogbegaafden. Na nieuwjaar wordt dit alles uitgebreid met buitenlandse stages en uitwisselingsprojecten over de grenzen heen. Tijdens het eerste oudercontact werden infosessies georganiseerd voor de geïnteresseerde leerlingen en ouders.

De leerlingen van 6 techniek-wetenschappen trekken in maart 2019 naar Kroatië voor een buitenlandse stage bij het bedrijf PONIKVE KRK. Daar zullen ze stage lopen in het bedrijf waardoor ze heel wat kennis en praktijkervaring zullen opdoen omtrent het thema waterzuivering en wateronderzoek.

Ook de jonge studenten uit het derde en het vijfde jaar humane wetenschappen krijgen de kans om kennis te maken met het buitenlands onderwijssysteem. Gedurende 2 jaar lang zullen zij deel uitmaken van een uitwisselingsproject (via Erasmus+) met landen als Spanje, Portugal, Litouwen, Griekenland, Kroatië en Roemenië. In januari al trekken 5 leerlingen van 3 humane wetenschappen voor een week naar Porto en 4 leerlingen uit de klas 5 humane wetenschappen naar Madrid en Toledo.

Niet enkel de leerlingen, maar ook de leerkrachten zullen kennis delen met buitenlandse collega’s. Zo staat er een project rond “jobshadowing” op het programma voor leerkrachten Agora, dat dit schooljaar doorgaat in Finland en volgend schooljaar in Denemarken. Ook komen enkele Spaanse collega’s naar Geraardsbergen om er te ontdekken hoe leerkrachten LO omgaan met “genderequality” tijdens de lessen.

Leerlingenraad verkoopt chocolademelk, cake en hotdogs tijdens ‘Warmste Week van het Atheneum’

Momenteel organiseert de leerlingenraad een ‘Warmste Week van het Atheneum’ met verschillende verkoopacties. De leerlingen verkopen tijdens de speeltijden chocolademelk, cake en hotdogs om een goed doel in het kader van ‘Music for Life’ te ondersteunen. Dit jaar koos het GO! Atheneum Geraardsbergen voor ‘Speelplein Ondersteboven’. Deze vereniging is een onderdeel van ‘Speelplein Guustje’ en werkt specifiek met kinderen met een beperking vanaf de leeftijd van 4 jaar.

Naast de verkoopacties tijdens de ‘Warmste Week van het Atheneum’ gaat de leerlingenraad ook een kraampje openhouden tijdens de kerstmarkt op het GO! Atheneum Geraardsbergen. Deze kerstmarkt gaat door op donderdag 20 december tijdens het oudercontact op het schooldomein en zal verschillende standjes een plaats geven. Het GO! Atheneum Geraardsbergen vindt het heel belangrijk om lokale en sociale projecten te ondersteunen en zet zich graag in voor de elfde editie van de inzamelactie ‘Music for Life’ die wordt georganiseerd door Studio Brussel.

‘De Ressort’ maakt leerlingen GO! Atheneum warm voor jeugdhuisaanbod in Geraardsbergen

Met Yentl Van Acker (oud-voorzitster van de leerlingenraad en momenteel verantwoordelijk voor de PR & ledenwerving van jeugdhuis ‘De Ressort’) en Febe Verplancke (afgestudeerd in de richting ‘Sociaal-Technische Wetenschappen’ op het GO! Atheneum Geraardsbergen) kwamen twee oud-leerlingen flyeren om jeugdhuis ‘De Ressort’ bekender te maken bij het jonge Geraardsbergse publiek.

Het jeugdhuis, een plek door en voor jongeren, zorgt voor een veilige omgeving met mensen van dezelfde leeftijd. Iedereen ouder dan 14 jaar kan er genieten van talloze evenementen aan democratische prijzen. Vrijwilliger Aiocha Kinnaer (6 EI) liep fier met de vlag van het populaire jeugdhuis door de gangen en zocht samen met Yentl en Febe naar nieuwe medewerkers of geïnteresseerden.

Het GO! Atheneum Geraardsbergen vindt het heel belangrijk dat de jongeren zich sociaal en cultureel ontwikkelen en ondersteunt dan ook heel graag deze mooie lokale jeugdorganisaties. Jeugdhuis ‘De Ressort’ en het Atheneum hebben al jaren een goede band en werken graag samen om de jongeren uit de streek fantastische jeugdjaren te bezorgen.

ELOYA (Unie van Elektriciens) – schenkt waardevolle rugzakken aan de leerlingen van de 3de graad Elektrische Installaties en Duaal leren

Onze leerlingen van de 3de graad Elektrische Installaties en Duaal leren volgden in september een opleiding ‘Klantbewust werken’. Deze opleiding werd georganiseerd door dhr Filip van Mol, CEO van ELOYA.
Als aandenken voor deze opleiding schonk ELOYA onze leerlingen een waardevolle rugzak met daarin een agenda, drinkbus, spinner, notablokken en informatie over elektriciteit. Deze zal goed van pas komen tijdens de stages, blokstages en Duaal leren.
Naast de opleiding ‘Klantbewust werken’ werkt onze school nog samen met ELOYA voor andere opleidingen zoals werken op hoogte, VCA en vakspecifieke items.
Wij bedanken ELOYA voor deze samenwerking en de professionalisering van onzeleerlingen.

7 IVa maakt mountainbiketocht langs avontuurlijk bosparcours

De leerlingen van het 7de specialisatiejaar ‘Integrale Veiligheid’ maakten tijdens de lessen ‘Sport’ een uitdagende mountainbiketocht met dhr Van Der Smissen. Op de foto herkennen we de A-klas die net terugkwam van een tocht langs de Mark (een zijriviertje van de Dender) en ook door de mooie natuur van Deux-Acren. In de opleiding ‘Maatschappelijke Veiligheid’ wordt er veel aandacht besteed aan een gezond en sportief lichaam zodat de leerlingen klaar zijn voor het fysieke werk in de veiligheidssector.