Talent in de kijker: het schilderstalent van Margo Van Den Broecke (4 SD)

Er zit heel wat creatief talent in het vierde jaar ‘Schilderen en Decoratie’ want ze hebben al een mooi oeuvre opgebouwd van kunstwerken, gemaakt met verschillende materialen. Schildersleerkracht dhr Schatteman is voornamelijk onder de indruk van de progressie van Margo Van den Broecke en Maika Vandevelde die heel wat uitbreidingsoefeningen krijgen omdat ze heel snel en precies kunnen werken.

Deze tijger, die is opgebouwd uit vlakken, is zo’n uitbreidingsoefening van een hoge moeilijkheidsgraad die door Margo op een schitterende manier werd uitgewerkt. Het GO! Atheneum Geraardsbergen blijft inzetten op de ontwikkeling van de vele talenten van zijn jonge leerlingen en wenst Margo nog veel artistieke inspiratie.

Leerlingen ‘Middenschool Geraardsbergen’ volgen initiatielessen STEM

De leerlingen van het tweede jaar uit de ‘Middenschool Geraardsbergen’ kregen bij dhrn Grijseels en Verhellen een korte introductie tot de opleiding ‘STEM’ binnen het KA. STEM is de afkorting van Science, Technology, Engineering en Mathematics en is zonder twijfel een toekomstgerichte opleiding met veel werkzekerheid. Via allerlei leuke, educatieve en interactieve proefjes kregen de leerlingen een goed beeld van wat die mysterieuze keuzeoptie ‘STEM’ aan het GO! Atheneum Geraardsbergen nu exact inhoudt, nadat ze met het vak al kennis konden maken in de Middenschool.

Leerlingen die in het derde jaar secundair onderwijs kiezen voor ‘STEM’ gaan tijdens de lessen zelfstandig aan de slag tijdens workshops waarbij de leerkrachten een ondersteunende functie invullen. Aan de hand van bundels, video’s en onder andere tutorials leren de leerlingen programmeren, gaan ze aan de slag met de 3D-printer en de lasercutter, krijgen ze een beter zicht op de inhoud van een netwerk, enz. Elk thema beslaat een 10-tal workshops en wordt nadien afgesloten met een miniproject. In de derde graad worden vervolgens grotere projecten uitgewerkt zoals bijvoorbeeld het uitprinten van een meubel met de lasercutter, het meten van luchtkwaliteit aan de hand van zelfgemaakte sensoren,…

De leerlingen maakten tijdens deze sessie ook kennis met de basis van ‘Arduino’. Dankzij de initiatielessen kunnen leerlingen bij de overstap van de eerste naar de tweede graad een gerichtere keuze maken op vlak van toekomstige studierichting.

Fotoverslag: GO! Atheneum Geraardsbergen fietst 12 uur ononderbroken voor goede doel

De werkgroep ‘Gezondheidsbeleid – Sport Op School’ organiseerde een 12-uren fietsmarathon op spinningfietsen waarbij sportievelingen zich konden laten sponsoren. Er werd 450,80 euro opgehaald voor het goede doel en er waren constant twee tot vaak zelf drie fietsen bezet met leerlingen, leerkrachten of sportieve bezoekers van de opendeuravond.

Bekijk zeker de collectie foto’s van deze activiteit door op onderstaande foto te klikken. Het KA Geraardsbergen vindt een gezonde levensstijl belangrijk en hoopt de leerlingen, leerkrachten en bezoekers aan te zetten om ook buiten de school te blijven werken aan gezonde en sportieve gewoontes.

GO! Atheneum Geraardsbergen ondertekent Klimaatcharter

Als school levert het GO! Atheneum Geraardsbergen al een aantal jaar inspanningen om het milieu tijdens de dagelijkse werking zo weinig mogelijk te belasten. Net als heel wat andere Geraardsbergse GO!-scholen, ondertekende het KA dan ook het Klimaatcharter van de stad waarmee het aangeeft initiatieven te willen lanceren om zowel klimaat als milieu te sparen binnen de schoolwerking. De ondertekening van het charter past bovendien perfect binnen het MOS klimaatproject secundair onderwijs dat uitgewerkt werd om een koolstofarme maatschappij te creëren tegen 2050.

Edunext bezoekt Agora onder belangstelling van nationale pers

In februari van dit jaar nam het GO! Atheneum Geraardsbergen deel aan het Edunext Leerfestival waar het zijn Agora-project ging voorstellen. De presentatie door de leerkrachten en leerlingen van onze school kon op veel bijval rekenen. Het initiatief waarbij leerlingen zelf hun leerproces in de hand nemen, was duidelijk een schot in de roos en het GO! Atheneum kon zich meer dan ooit als onderwijsvernieuwer profileren.

Na het leerfestival kwamen heel wat aanvragen van over heel Vlaanderen binnen om de school een bezoek te kunnen brengen en om live kennis te maken met de werking van Agora. Jongeren werken in een modern lokaal gedurende de week een aantal opdrachten af en worden hiervoor bijgestaan door een team van 7 leerkrachten die de rol van coach op zich nemen. Een volledig andere manier van werken dan het traditionele onderwijs, maar wel een noodzakelijke stap om jongeren weer het gevoel te geven dat ze zelf hun eigen talenten kunnen ontwikkelen en hiervoor hun eigen tempo bepalen. Verantwoordelijkheid en planning zijn enorm belangrijk en net deze vaardigheden lijken ook de valkuilen te zijn bij een overstap naar het vervolgonderwijs of zelfs bij de overstap naar de arbeidsmarkt. Het GO! Atheneum speelt op deze noden perfect in.

Ook Edunext, een organisatie van onderwijsprofessionals en tevens initiatiefnemer van het leerfestival, is zich bewust van de noodzakelijke omschakeling die zich in het Vlaamse onderwijslandschap moet voordoen en kreeg naar aanleiding van het leerfestival heel wat vragen omtrent het Agora-systeem. Aangezien de organisatie scholen ondersteunt bij een transformatie van het onderwijslandschap, organiseren zij ook momenten waarbij schoolteams inspiratie kunnen opdoen en kunnen proeven van good practices. Ze richtten daarom een bezoek aan het Atheneum van Geraardsbergen in en werden hiervoor vergezeld door een 30-tal directeurs en leerkrachten van Vlaamse secundaire scholen. De belangstelling was enorm, er werd zelfs al een wachtlijst aangelegd voor een volgend bezoek, en dat ving ook de nationale pers op. VRT NWS kwam met een team langs en maakte een sterke reportage op basis van getuigenissen van zowel leerlingen als leerkrachten van onze school. De volledige reportage van VRT NWS kan bekeken worden via https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/05/18/edunext-helpt-scholen-klas-van-de-toekomst-uit-te-bouwen/

Volgend schooljaar breidt het GO! Atheneum Geraardsbergen haar innovatief Agora-onderwijs uit naar de tweede graad. Daarnaast wordt er samen met de Middenschool ingezet op flexibele leertrajecten voor hoogbegaafde leerlingen met de Deltaklas.

Leerlingen PPT brouwen en bottelen eigen tripel bier

De leerlingen van het Se-N-Se jaar ‘Productie- en procestechnologie’ hebben onder leiding van dhr Govaert een eigen tripel bier gecreëerd met de naam ‘KaPPT’. KaPPT is natuurlijk een samentrekking van de afkortingen van de schoolnaam en de studierichting (KA en PPT) aangezien het volledige brouwproces in handen werd genomen door de jonge studenten van dit zevende jaar. De leerlingen brachten een bezoek aan twee brouwerijen (Roman en Duvel) en kregen een opleiding omtrent het volledige proces gaande van het graantransport tot het bottelen in flesjes.

Na het theoretische gedeelte gingen de leerlingen zelf aan de slag en waren ze verantwoordelijk voor het malen, opkoken, laten gisten en lageren van alle ingrediënten. Ook het berekenen van de intensiteit, het alcoholpercentage en de zuurtegraad was een interessant deel van dit schoolproject. Dhr Govaert hield streng toezicht op de hygiëne, die gedurende het volledige proces centraal stond.

De leerlingen vonden het alvast een interessante opdracht: ‘Het waren leuke uitstappen naar de verschillende brouwerijen en het is zeer interessant om te zien welk lang en moeilijk proces er achter het maken van zo’n eindproduct eigenlijk zit. Uiteindelijk moesten we alles doen! Naast het brouwen moesten we ook zelf het etiket ontwerpen, de naam bedenken,…’.

Dhr Govaert hoopt binnenkort de eerste flesjes te kunnen openen: ‘Op de opendeuravond van onze school konden de bezoekers reeds proeven van onze eerste exemplaren. De biertjes zijn natuurlijk al drinkbaar maar eigenlijk moeten ze nog drie maanden in de fles rijpen want dan wordt het bier nog lekkerder. Momenteel brouwen we naast de tripel ook nog een ‘witteke’ dat direct drinkbaar moet zijn. Onze KaPPT is een vrij zwaar bier van 8,5% terwijl ons witbier met 5,5% minder straf zal worden. Ik bewonder de inzet van de leerlingen uit deze mooie richting en ben heel fier op dit schitterende en smaakvolle eindresultaat.’

Geslaagde infoavond richting maatschappelijke veiligheid

Het GO! Atheneum Geraardsbergen richt al enkele jaren de opleidingen integrale veiligheid en veiligheidsberoepen in. Dinsdag 15 mei 2018 ging naar goede gewoonte de jaarlijkse infoavond door.

Opnieuw waren heel wat geïnteresseerde jongeren aanwezig, allen geprikkeld door de veiligheidssector. Zie jij een carrière bij onder andere politie, brandweer, bewaking, douane, defensie zitten? Dan ben je natuurlijk van harte welkom. Inschrijven kan dagelijks tijdens de schooluren!

Amsterdamse school bezoekt en verbroedert met GO! Atheneum Geraardsbergen

De Nederlandse school ‘Montessori Lyceum Amsterdam’ maakte tijdens hun GWP/schoolreis ‘Ronde van Vlaanderen’  kennis met Geraardsbergen en bracht een aangenaam bezoek aan het GO! Atheneum Geraardsbergen. De school was geïntrigeerd door het vernieuwende Agora-onderwijs en werkte samen met de leerkrachten en leerlingen van het vijfde jaar ‘Humane Wetenschappen’ een namiddag rond de verschillen en gelijkenissen tussen de Nederlandse en Belgische cultuur.

De Nederlandse school bezocht in de voormiddag de Muur, Manneken Pis en consumeerde frietjes in Geraardsbergen.  Het team van het atheneum werkte een namiddagprogramma voor hun Nederlandse collega’s uit na contact met een voormalige leerkracht van ‘De Middenschool’ die nu op het Amsterdamse Lyceum werkt.

De leerlingen van ‘5 HW’ gaven eerst een rondleiding aan hun Nederlandse leeftijdsgenoten op het domein van het KA Geraardsbergen. Al snel kwamen de verschillen tussen het Nederlandse en Vlaamse onderwijssysteem naar voor. Mevr. De Geyter ontwikkelde een ludiek en interactief escapespel waarbij leerlingen een schatkist vol snoepjes konden openen door het oplossen van vragen over de Vlaamse cultuur. Deze oefening gebeurde in gemengde groepen van Vlaamse en Nederlandse leerlingen. Als afsluiter hadden onze Amsterdamse buren een quiz voorbereid en gaven ze een presentatie over hun onderwijsmethodes.

Het KA Geraardsbergen denkt ondertussen na over een uitwisseling in de omgekeerde richting en blijft contact houden met de collega’s van over de grens. Onze school beschouwt deze manier van ervaring en kennis delen als een meerwaarde voor beide scholen.

Bekijk zoals steeds meer foto’s door op onderstaande foto te klikken.

Filmverslag: geweldig dansspektakel door leerlingen van de werkgroep cultuur

Bekijk hieronder het filmpje van de leerlingen van de werkgroep cultuur, die een geweldige dansprestatie hebben neergezet tijdens de opendeuravond van het KA. De choreografie en danslessen werden gegeven door mevrn Tessa Vanwittenbergh en Alexandra De Clercq. Zo’n 20-tal leerlingen gaven het beste van zichzelf en toonden spectaculaire en creatieve ‘hiphop’-moves. Geniet nog eens na van deze prestatie via onderstaand filmpje. Het KA Geraardsbergen bedankt alle leerlingen voor hun inzet en wil zich als school blijven inzetten op de ontplooiing van de culturele talenten van zijn leerlingen.

Anouck (6 EM) en Nathan (6 II) wagen hun kans in BERT-wedstrijd en vinden oplossing voor vlotter treinverkeer

Twee jonge laatstejaars, Anouck en Nathan, van het GO! Atheneum Geraardsbergen ontwikkelden een innovatief systeem dat aan de hand van geluid en licht aangeeft wanneer een doorrijdende trein passeert op het perron. Anouck Vanden Herrewegen uit het zesde jaar ‘Elektromechanica’ verduidelijkt haar project: ‘Momenteel gaat er een geluidssignaal af in het station als er een trein door het station passeert maar je weet eigenlijk niet goed op welk perron je nu precies moet opletten. Door een duidelijk lichtsignaal, geluidssignaal en door extra signalisatie zal het door ons systeem duidelijk worden op welk perron je moet focussen. Via deze vernieuwende uitvinding proberen we de veiligheid, duidelijkheid en snelheid te optimaliseren bij de NMBS’.

Deze zesde editie van het BERT-project (BElgian Railways competition for Technicians) wordt georganiseerd door de NMBS, Infrabel en HR-rail en stelt technische laatstejaars voor de uitdaging om op een creatieve manier een oplossing te vinden voor een technisch probleem. Dit jaar schreven er zich zo’n 125 leerlingen van 23 scholen in en de winnaar wordt het team dat het meeste bijdraagt tot een veilig spoornet en tot vlotter treinverkeer.

Begeleidend leerkracht dhr Wauters en de vakgroep zijn heel fier op het hardwerkende team: ‘De maquette toont heel goed dat de LED-strip oplicht waar de trein precies passeert. Op dat moment hoor je ook de audioboodschap dat er een doorrijdende trein voorbijkomt. Op 16 mei gaat de finale door in ‘Train World’ in Schaarbeek waar de finalisten hun project ook in het Frans moeten voorstellen.

Het KA Geraardsbergen wenst Anouck Vanden Herrewegen (6 EM) en Nathan Vervueren (6 II) heel veel succes met dit mooie en vernieuwende project en bedankt hen voor de fantastische inzet voor deze buitenschoolse activiteit.

Bekijk zoals steeds meer foto’s door op onderstaande foto te klikken.