Het GO! Atheneum Geraardsbergen heeft een groot hart voor haar oud-leerlingen en ging dan ook eens kijken hoe afgestudeerd zorgkundigen Shauni Martens, Phaedra De Schryver en Lindsey Denie deze zware coronaperiode zijn doorgekomen in een woonzorgcentrum. Het GO! Atheneum zet deze drie oud-leerlingen van de richting ‘Thuis- en Bejaardenzorg’ graag in de kijker.

Shauni Martens studeerde in 2019 af aan het GO! Atheneum Geraardsbergen en werkt momenteel in woonzorgcentrum ‘Stil Geluk’: “De coronacrisis was een zeer stresserende periode omdat je jezelf voortdurend de vraag stelt of je zelf besmet bent en of je de bewoners zou kunnen besmetten. Ik voelde daar veel druk door omdat je zeker geen bewoners wil infecteren. Ik heb immers een groot verantwoordelijkheidsgevoel. We moesten natuurlijk ook veel meer inspringen en werken, aangezien er heel wat vervangingen waren voor mensen die uit voorzorg moesten thuisblijven met eventuele ziektesymptomen. In ons woonzorgcentrum ‘Stil Geluk’ hebben we gelukkig geen besmettingen gehad.”

Shauni blikt moe maar strijdvaardig terug: “Het was enorm zwaar voor onze bewoners omdat zij geen bezoek mochten ontvangen. Niet alle bewoners, en zeker als ze dementerend waren, begrepen de situatie goed. Ze voelden zich in de steek gelaten en als ondersteunend personeel is dat emotioneel best een moeilijke periode. Ik wil graag alle leerlingen motiveren die momenteel studeren om zorgkundige te worden! Laat je niet ontmoedigen want het is een geweldige job en je krijgt enorm veel terug van de bewoners. Hulp bieden geeft echt een bevredigend gevoel. Ik denk met plezier terug aan mijn tijd op het GO! Atheneum met de zorgleerkrachten De Vos, Baetens, Martens en de lessen vol humor van mevr. Hombeck.”

Phaedra De Schryver studeerde eveneens vorig jaar af op het GO! Atheneum Geraardsbergen en werkt momenteel ook in woonzorgcentrum ‘Stil Geluk’: “ Net zoals Shauni vond ik het een zeer stresserende periode met een enorm hoge werkdruk. Emotioneel mag je het niet onderschatten. Onze bewoners waren heel verdrietig omdat ze geen bezoek meer konden ontvangen. De situatie was ook moeilijk uit te leggen aan bewoners met hun verschillende achtergronden en situaties. We konden gelukkig wel teruggrijpen naar de kennis die we opdeden aan het Atheneum. Mevr. Hombeck is mij bijvoorbeeld bijgebleven omdat ze er steeds op hamerde om rustig te blijven maar ook de theorie en de steun van mevr. Baetens en De Vos waren interessant in deze periode.”

Lindsey Denie studeerde af in 2017 en werkt al 3 jaar als zorgkundige: “De werkdruk, de uurregelingen en de werkomstandigheden waren opeens allemaal anders. Tijdens de coronacrisis moesten we heel veel inspringen en vervangingen doen. We hebben het geluk gehad dat ons woonzorgcentrum geen besmettingen heeft geteld waardoor we bespaard bleven van de grote emotionele drama’s. Er was veel onduidelijkheid waardoor we soms wel moeilijkheden hadden om de regels te vertalen voor bewoners of familieleden. Ik wil leerlingen uit de richtingen ‘Kinderzorg’ en ‘Thuis-en Bejaardenzorg’ wel duidelijk maken dat de zorg soms onterecht wordt neergezet als ‘het vuile werk’. De vriendschap die je van de bewoners krijgt is enorm en dit werk geeft zoveel voldoening! Het is een job die je met hart en ziel moet uitvoeren en ik ben blij dat we erkenning hebben gekregen tijdens deze periode. Vakleerkrachten Baetens en De Vos zullen mij altijd bijblijven net als mevr. Ockerman die op een schitterende manier studiebegeleiding gaf met een strenge, correcte maar super lieve houding.”