Het GO! Atheneum Geraardsbergen biedt richtingen in ASO, TSO en BSO aan. Binnen deze laatste onderwijsvorm werden bepaalde opleidingen heel vaak standaard enkel door jongens gekozen. Tegenwoordig kiezen ook meer meisjes voor richtingen die hoofdzakelijk door jongens bemand werden. Een goede tendens, want al meer dan eens is gebleken dat ook de praktijkgerichte en technische wereld nood heeft aan en openstaat voor jonge dames! In de rubriek ‘powergirls’ zetten we dan ook graag meisjes in de kijker die hun toekomstkeuze niet lieten bepalen door bestaande clichés of stereotypes. Vandaag vertelt Yana Waeytens waarom ze voor de richting ‘Elektrische Installaties’ koos.

Vakleerkracht Frederik Bogaert is heel fier op de inzet en werklust van zijn pupil Yana Waeytens in het vierde jaar ‘Elektrische Installaties’: “Yana is nieuw op onze school en koos doelbewust voor deze praktijkgerichte opleiding. Ze heeft zich enorm vlot geïntegreerd in de richting en zal later een schitterende elektricien worden.”

Yana Waeytens vertelt over haar goede gevoel in de klas 4 EI: “ Vorig jaar volgde ik de richting ‘Voeding en Verzorging’ op een school in Zottegem. Ik wou echter graag meer met technologie aan de slag gaan en ook meer praktische taken uitvoeren. Op mijn vorige school kon ik niet overschakelen waardoor ik doelbewust koos voor de richting ‘Elektische Installaties’ op het GO! Atheneum Geraardsbergen. Ik moest mijn ouders eerst wel overtuigen van mijn passie voor deze richting want het blijft als meisje nog steeds geen vanzelfsprekende keuze. Ondertussen zeggen mijn ouders wel dat ze fier zijn dat ik deze keuze heb gemaakt, omdat ze ook zien dat ik echt ben opengebloeid in de klas en werksetting. Onlangs heb ik een project uitgewerkt met ventilators en lampen die door een drukknop op hetzelfde moment moesten werken. Zo’n projecten vind ik super en daarom moedig ik ook alle meisjes aan om zeker een richting te kiezen die bij hun interesses past, of het nu vanzelfsprekend is of niet!”

Het GO! Atheneum Geraardsbergen wenst Yana nog veel succes in de richting en kijkt uit naar haar volgende technologische projecten.