Se-n-Se (7de jaar TSO) – Productie- en procestechnologie

Op het einde van het schooljaar stellen heel wat laatstejaars zich de vraag: “Wat nu? Wordt het de arbeidsmarkt, de hogeschool of de universiteit of is dit net iets te hoog gegrepen voor mij?”

Wij hebben de geschikte studierichting voor jullie!

Iets voor jou?

Door de verregaande automatisering in de industrie zijn er meer machines dan mensen aanwezig in een productiebedrijf. Je ziet steeds minder mensen zwoegen en zweten, maar daar staat tegenover dat diegenen die er wel rondlopen een complex en uitgebreid takenpakket hebben. Spreekt het tot jouw verbeelding om één van de mensen te zijn die een volledige productielijn onder controle moeten houden?

Voel jij je aangesproken, dan ben je beslist:

 • In de ban van technologie
 • Geboeid door industrie

Hoe zit de opleiding in elkaar?

Je leert in de opleiding zelfstandig en probleemoplossend denken. Je krijgt inzicht in industriële processen, leert zelfstandig een productielijn bedienen, instellen en bijregelen, de productie controleren, kwaliteitsvolle producten afleveren en veilig en milieubewust werken.

Je verwerft inzicht in alle essentiële componenten van een productielijn: sturingen en aandrijvingen, appendages, actuatoren, sensoren, regelaars, meetinstrumentatie en logische elementen, dit zowel via theoretisch als praktisch onderricht.

De opleiding is praktisch en de lessen worden afgewisseld met heel wat werkplekleren in verschillende bedrijven. De inhoud is niet sector gebonden, waardoor je later aan de slag kan in uiteenlopende sectoren.

Het KA Geraardsbergen voerde al heel wat gesprekken met partnerbedrijven (Siemens, La Lorraine, Tekni-Plex Europe, Syral, Audi, …).

Via werkplekleren bij onze partnerbedrijven zullen de studenten opgeleid worden om direct inzetbaar te zijn binnen de arbeidsmarkt.
De intense samenwerking met het bedrijfsleven zorgt ervoor dat de opleiding maximaal afgestemd is op de noden van de arbeidsmarkt. Zo zal iemand die een Se-n-Se-opleiding gevolgd heeft precies opgeleid zijn volgens het profiel dat een sector verwacht van een startende werknemer.
Alle bedrijven zorgen ervoor dat de veelvuldige stages op maat zijn van de student. Zo doen de cursisten heel wat ervaring op en bezorgt de opleiding hen een aanzienlijke voorsprong op de arbeidsmarkt . Het interessante aan deze opleiding is dat de studenten van meerdere sectoren kunnen proeven om nadien te bepalen welke sector voor hen de meest geschikte is.

Wat zijn mijn toekomstperspectieven op de arbeidsmarkt?

Het is duidelijk dat het beroep van operator veel meer aspecten biedt dan bandwerk alleen.

Afgestudeerden kunnen later aan de slag als productieverantwoordelijke, productontwikkelaar, kwaliteitscoördinator, logistiek verantwoordelijke, meestergast, ploegleider, …

Kortom, productie- en procestechnologie biedt de jongeren een toekomstperspectief aan binnen het bedrijfsleven met tal van doorgroeimogelijkheden.
Hoewel het een technologische richting is, heb je geen technische voorkennis nodig, wel een stevige portie interesse in technologie. Naast jongeren met een diploma uit een technische studierichting is de opleiding ook geschikt voor jongeren met een vooropleiding algemeen secundair onderwijs. Door het grote tekort aan operatoren heb je een grote werkzekerheid in een brede waaier aan sectoren.

Inschrijven voor de opleiding Productie- en Procestechnologie

  • online (klik op deze link)
  • tijdens de schooluren
  • tijdens de vakantie:
   • tot en met 5 juli van 9 tot 16 uur en van 18 tot 20 uur
   • vanaf 16 augustus van 9 tot 16 uur en van 18 tot 20 uur
  • of na afspraak (koen.slagmulder@ka-geraardsbergen.be)

LESSENTABEL: