De leerlingen van het 7de Se-n-Se-jaar ‘Maatschappelijke veiligheid’ aan het GO! atheneum Geraardsbergen trokken voor 14 dagen naar Denemarken en beleefden daar een uitdagende, gevarieerde en leerrijke ErasmusPlusuitwisseling in de Deense school ZBC, wat staat voor Zealand Business College. Twee weken lang kregen ze les op één van de grootste technische- en vakscholen van Denemarken en uiteraard ontdekten ze daar ook het mooie land via culturele uitstappen.

Dhr. Stefaan Van Vaerenbergh, vakleerkracht ‘bewaking’, blikt tevreden terug op de boeiende internationale uitwisseling: “Een deel van de leerlingen uit de richtingen ‘7 Integrale veiligheid’ en ‘7 Veiligheidsberoepen’ konden meegaan op dit ongelofelijke buitenlandse avontuur in Denemarken. Via de ErasmusPluswerking van onze school hebben we een uitgebreid netwerk aan buitenlandse partnerscholen die onze leerlingen een culturele en educatieve meerwaarde kunnen schenken. Deense studenten worden in de ZBC-school opgeleid tot ‘sikkerhedsvagt’, en aangezien de eerste bewakingsonderneming in Europa net in Denemarken werd opgericht, lagen de verwachtingen bijzonder hoog.”

Dhr. Van Vaerenbergh: “De leerlingen maakten kennis met verschillende vormen van technologieën die in dit land door bewakingsagenten worden gebruikt. Voor de start van dit avontuur kregen de leerlingen de opdracht om een vergelijkende studie te maken over de verschillen in wetgeving tussen België en Denemarken. Stiekem durf ik dromen van een Europese opleiding, maar deze internationale samenwerking was voor zowel de leerlingen als de leerkrachten een onvergetelijke ervaring.”

Mevr. Denon, leerkracht Nederlands die ook een goed woordje Deens kan, vertelt enthousiast over deze unieke ervaring: “De studenten volgden een praktijkgerichte opleiding met tal van workshops rond veiligheid, brandbestrijding, conflict management en risicoanalyse. Onze leerlingen kregen niet alleen les van de Deense docenten, ook onze leerkrachten kregen de kans om les te geven aan de Deense laatstejaarsstudenten, wat langs beide kanten ervaren werd als een heel geslaagd initiatief. Naast het educatieve aspect stond er ook een uitgebreide kennismaking met de Scandinavische cultuur en het onderwijssysteem op het menu. De groep en de begeleidende leerkrachten bezochten onder meer de hoofdstad Kopenhagen, Land of legends (een vikingnederzetting in Lejre) en het vikingschipmuseum in Roskilde zelf. Ook een trip naar Malmö, de op twee na grootste stad van Zweden, stond op het programma. Fun fact: uitvalsbasis Roskilde was de vroegere hoofdstad van Denemarken, voor Kopenhagen dat werd.”

Het GO! atheneum Geraardsbergen blijft inzetten op internationalisering en boeiende ErasmusPluservaringen voor alle studierichtingen. Door op de onderstaande foto te klikken kan je ook heel wat leuk fotomateriaal bekijken van deze toffe reis.