Onder begeleiding van mevr. Pattyn, dhr. Keustermans en dhr. Van Neyghem nemen de leerlingen van het derde en vierde jaar ‘Delta’, die het keuzevak STEM-engineering volgen, deel aan de B-photonics Cup. Deze wedstrijd is een wetenschappelijk en educatief initiatief van B-PHOT Brussels Photonics van de VUB, in samenwerking met ColruytGroup, Technics. Onze leerlingen werden uitgedaagd om een ‘gadget van de toekomst’ te ontwikkelen met een klemtoon op de sleutelrol van fotonica.

Mevr. Pattyn, leerkracht STEM, vertelt enthousiast over het boeiende project: “Onze leerlingen trokken samen met alle andere deelnemende leerlingen naar Brussel om daar een infosessie te krijgen over het project. Daarna gingen we in de technieklokalen van het GO! atheneum Geraardsbergen aan de slag. Er waren heel wat specifieke richtlijnen rond het programmeren (met Arduino), het gebruik van de lasercutter en de belangrijke rol van fotonica.”

Dhr. Keustermans lacht wanneer het gekozen eigen onderwerp ter sprake komt: “Onze leerlingen mochten zelf iets ontwerpen en kozen voor ‘de bloempot van de toekomst’, of de ‘SMART-bloempot’ zoals we hem gaan noemen zijn. Studenten die hun bloemen op hun kot tijdens de zomer niet kunnen verzorgen zijn de doelgroep van onze Deltaleerlingen. Ze ontwierpen een geautomatiseerde bloempot. De bloempot heeft een vochtscanner die water geeft als het nodig is en er is ook een lichtsensor die voor extra licht zal zorgen als bijvoorbeeld de gordijnen gesloten zijn. Alle informatie over de hoeveelheid water of licht kan je aflezen op een LCD-scherm.”

Dhr. Van Neyghem vult aan: “Samen met de leerlingen van II hebben we het idee ook uitgewerkt. Er werd geprogrammeerd in Arduino, we hebben een 3D-maquette gebouwd en op 8 mei krijgen we een rondleiding in het distributiecentrum van Colruyt en geven we een presentatie aan de juryleden.”

Mevr. Pattyn is heel tevreden over de inzet van de deelnemers: “Na een eerste bezoek aan ons project, door juryvoorzitter Tine De Pauw en een expert van Colruyt, kregen we lovende reacties van de jury. In mei gaan we dan eindelijk ook weten wie deze belangrijke STEM-wedstrijd gaat winnen.Onze leerlingen hebben alvast hun uiterste best gedaan en we zijn er heel fier op dat we ons idee ook in de praktijk aan het uitwerken zijn.”

Er werden heel wat foto’s gemaakt tijdens dit productieproces. Bekijk het fotomateriaal door op de onderstaande foto te klikken.