Fotoverslag: GO! atheneum Geraardsbergen organiseert voor de eerste keer een zomerschool aan de Papiermolenstraat

Het GO! atheneum Geraardsbergen ontving vrijdagochtend op de campus maar liefst een kleine 40 leerlingen die zich inschreven voor de zomerschool van 18 augustus tot en met 31 augustus. Tijdens deze kosteloze zomerschool combineren leerlingen onderwijsactiviteiten met een focus op Nederlands, wiskunde en Frans met sport, spel en interessante workshops.

Vrijdag stond er naast de verwelkoming en een intakegesprek, waarbij werd gekeken op welke vakken of leerdomeinen de leerling zich de volgende dagen wil concentreren, ook een workshop ‘coloured glasses’ op het programma die werd gegeven door Engelstalige studenten van Youth For Understanding. Deze workshop heeft als doel om jongeren in staat te stellen hun eigen houding en tolerantie ten opzichte van andere culturen te onderzoeken. Elke namiddag kiezen de leerlingen uit interessante workshops. De eerste workshops waren creatief striptekenen onder begeleiding van Chrischa van de Voorde, van de Belgische Design Studio ‘Happy Monsters Network’. Zij leerde onze leerlingen de basis van striptekenen en scenario’s uitwerken. Het andere deel van de leerlingen kreeg een razend interessante workshop van FabLab Factory die als vaste partner van onze school focust op activiteiten binnen de STEM-sector: 3D-printen, microbitprogrammeren, vinyl- en lasersnijden en 2D-grafische ontwerpen ontwikkelen.

GO! Geraardsbergen werkt met verschillende partners intenstief samen om van deze zomerschool een plezante en leerrijke belevenis te maken. Leerlingen starten de dag met een uurtje ‘vrij lezen’. Na overleg met GO! Geraardsbergen leverde de bibliotheek van Geraardsbergen hiervoor heel wat interessant leesmateriaal. Aansluitend krijgen de leerlingen 2 uur intensief en gerichte instructie binnen de domeinen Frans, Nederlands en wiskunde. Er zijn telkens drie leerkrachten aanwezig waardoor leerlingen zowel in groep als individueel op maat geholpen worden. 

GO! Geraardsbergen tracht met dit initiatief het vakantieverlies aan kennis en vaardigheden in te perken en de overgang naar het volgend schooljaar zachter te maken. Ook leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben in wiskunde, Frans of Nederlands worden door onze leraren geholpen om het schooljaar krachtiger aan te vatten. 


De school focust op leerlingen die op 1 september starten in het eerste, tweede, derde of vierde middelbaar en hoopt dat de aanwezige leerlingen hierdoor eenvoudig en vlekkeloos de overgang van vakantiesfeer naar een uitdagende schoolomgeving kunnen maken. Daarnaast is ook het sociale concept heel belangrijk want de zomerschool zorgt ook voor een sterk groepsgevoel.

Damian Muziek (11 jaar) blikt tevreden terug op de eerste zomerschooldag: “Ik wil hier natuurlijk plezier maken maar hoop ook mijn Nederlands nog wat te oefenen. Vandaag vond ik de FabLabworkshop heel plezant want ik werk graag met computers.”

Ook Lowie Bruylandt (13 jaar) had het erg naar zijn zin op het GO! atheneum Geraardsbergen: “Omdat ik mijn punten volgend schooljaar wil verbeteren en mijn nonkel heb beloofd om mij ook in te spannen in de zomervakantie heb ik mij ingeschreven voor de zomerschool. Ik wil vooral mijn talen inoefenen en heb vandaag veel plezier gemaakt tijdens de workshop striptekenen.”

Dankzij de hulp van onze externe partners GO! scholengroep 20, Stad Geraardsbergen, schepen van Onderwijs, Huis van het Kind, Kip van Troje, Fablab, de bibliotheek en vele andere vrijetijdsaanbieders uit de streek worden er nog leuke activiteiten georganiseerd zoals zwemmen in De Gavers, workshops rond toneel en muziek, sportactiviteiten en zoveel meer! Dank ook aan het departement onderwijs en vorming voor de goede administratieve opvolging.

Klik op de onderstaande foto om een leuk fotoverslag te bekijken van de eerste dag op de zomerschool van het GO! atheneum Geraardsbergen!