Het verslag van Silke De Vos (6SE) over de eerste stageweek in Perpignan

Begeleidster en leerkracht Frans, mevr. Nancy Thibaut, gaf de leerlingen van het zesde jaar Secretariaat – talen de opdracht om een verslag te schrijven over hun eerste Erasmusstageweek in Perpignan (Frankrijk). Via dit dagboek van Silke De Vos (6SE) krijgen we een goed beeld van de ErasmusPluservaringen van de jonge taalleerlingen.

Geschreven door de leerlingen van 6SE:

Aankomst:

Op 13/04/2024 vertrokken de meisjes van 6SE op de reis waar ze al zo lang naar uitgekeken en aan gewerkt hadden. De vlucht vertrok om 16.55uur en na 1uur kwamen we toe in het mooie Frans/Catalaanse dorpje. Ik moet eerlijk toegeven dat ik er niet zo’n hoge verwachtingen van had, maar die gedachten werden al snel weggespoeld door de overvloed aan palmbomen, mooie bergen, zee en vooral de warme Zuiderse zon. Je zou bijna vergeten dat we maandag (15/04/2024) moesten gaan werken.

Onze eerste week:

Maandagochtend ging de wekker veel te vroeg om te gaan werken. Ik had een beetje stress omdat het voor mij een hele aanpassing was. Een nieuwe stad ontdekken en een taal spreken die ik niet 100% onder de knie had. Met de nadruk op ‘had’, want na een hele week verplicht Frans te moeten praten, gaat het momenteel een beetje vanzelfsprekend en begin ik het zelf leuk te vinden. 

Wat moet ik hier precies doen in het hotel?

Mijn dag begint meestal aan het onthaal. Mensen in- en uitchecken en/of zien of ze betaald hebben voor ‘le petit déjeuner’. Als ik zie dat alle kamers langs geweest zijn, kan ik beginnen met het afruimen van het buffet en begin ik alles klaar te zetten voor het buffet van de volgende dag, dit duurt meestal wel vrij lang dus daarna neem ik mijn middagpauze. Na deze pauze begin ik aan het onthaal tot en met het einde van mijn shift (15.30 uur), hier bereid ik alles voor, voor de reizigers die zullen aankomen. Ook het administratieve gedeelte hoort hier bij zoals de inkomsten en uitgaven berekenen en hoeveel geld er nog in de kas is.

Onze vrije tijd

Onze vrije tijd spenderen we meestal samen omdat we elkaar eigenlijk vrij weinig zien tijdens de week. We doen ook niet heel gekke dingen want het werken is wel vermoeiend. Maar als we iets doen is het vaak eens gaan eten, shoppen, naar een bar gaan, het thuisfront bellen of een gezellig avondje thuis. Ik ben blij dat ik de meisjes heb om er mij telkens door te trekken want zoals ik eerder al zei valt het werken me zeer zwaar.

Mening:

Ik had nog nooit van Perpignan gehoord en ik had er lage verwachtingen over. Maar Perpignan is echt een gezellig stadje en ‘The place to be’ voor jongeren. De mensen hier zijn zeer sociaal, behulpzaam en gewoon vriendelijk in het algemeen. De tijd gaat hier ook immens snel, ik kan niet geloven dat ik nog maar een weekje te gaan heb. Tot nu toe zal ik Perpignan zeker nog eens bezoeken.