Leerling in de kijker: Millan Winne (5EMT) nam deel aan het wereldkampioenschap thaiboksen

In januari 2024 nemen drie van onze leerlingen deel aan het Belgisch kampioenschap thaiboksen in Gent. Wij wensen Millan Winne (5EMT), Nio Wauters (5D&V) en Laura Lanckman (6WW) heel veel succes en zetten ook graag eens deze sport en de prestaties van Millan Winne (5EMT), die onlangs meedeed aan het wereldkampioenschap thaiboksen, in de kijker.

Millan Winne uit 5 EMT vertegenwoordigde ons land op het wereldkampioenschap thaiboksen in Turkije. Millan doet al meer dan acht jaar aan thaiboksen en traint bij Sandu Gym in Ninove. Muay Thai, de Thaise naam van de sport, is een oude gevechtssport die al eeuwen in Thailand en ondertussen over de hele wereld wordt beoefend.

Hij vertelt graag over zijn passie voor deze discipline: ‘Ik train minstens vijf dagen per week en vaak oefen ik zelfs elke dag bijna drie uur. Tijdens een toernooi moet ik steeds een streng dieet volgen om binnen een bepaalde gewichtscategorie te blijven. Momenteel vecht ik in de categorie -60kg. Toen ik 9 jaar was, ben ik gestart in de categorie -36kg. Ik ben best al een ervaren thaibokser, want er is in België momenteel geen enkele minderjarige die al aan meer officiële wedstrijden heeft deelgenomen. Toen ik 13 jaar was, behaalde ik goud voor België op het Europees kampioenschap en vorig jaar kaapte ik zelfs een bronzen medaille weg op het WK in Maleisië. Als je het tot lid van de nationale ploeg wil schoppen, moet je het hele jaar door goed presteren op officiële wedstrijden. Daarnaast zijn er ook nationale trainingen, waaraan de beste Belgische thaiboksers participeren. Dat zijn in feite procedures om een selectie voor het WK af te dwingen. De trainingen starten meestal met ca. 300 thaiboksers uit heel Vlaanderen en na iedere training volgt er een evaluatiemoment, waardoor uiteindelijk de beste atleten overblijven. In totaal zijn er een 40-tal gelukkigen die kunnen deelnemen aan het WK. Dit jaar mochten er slechts acht atleten op kosten van de bond naar het WK in Turkije. Vorig jaar en ook deze jaargang was ik één van de acht geselecteerden. Ik vind dat een straffe prestatie van mezelf.’

Millan weet dat de combinatie topsport én studeren niet altijd een eenvoudige is: ‘Ik heb echt grote ambities in deze sport en ik hoop dat ze nog bekender zal worden. Mijn einddoel is de allerbeste te worden. Het is zeker en vast geen evidentie om mijn studies en boksen op zo’n niveau te combineren, maar het is ook niet onmogelijk. Ik ben uiteindelijk niet de enige op deze school die zich zo hard inzet voor deze mooie sport. Ook Laura Lanckman en Nio Wauters trainen dagelijks en vechten in wedstrijden op mijn niveau. Tijdens de examens probeer ik mij wel enkel op mijn studies te focussen, want dan is er geen tijd voor trainingen en wedstrijden. Ik mag uiteindelijk al op internationaal niveau vechten en dat wil dus ook zeggen dat ik zonder bescherming mag vechten tegen tegenstanders die soms 15 jaar ouder zijn dan ik. Momenteel ben ik een klasse C-vechter. Het uiteindelijke doel is natuurlijk om door te stromen naar de felbegeerde A-klasse.’

Het GO! atheneum Geraardsbergen is heel fier dat leerlingen zo gepassioneerd en gemotiveerd werk maken van hun extrascolaire dromen. Naast het aanleren van kennis en sociale, praktische en schoolse vaardigheden steunen we leerlingen als Millan ook graag om te schitteren buiten de schooluren. Een gezonde geest in een gezond lichaam blijft een mooie gedachte als basis voor mentaal en fysiek welzijn en (top)sport vormt voor vele jongeren een fantastische uitlaatklep. Veel succes, Millan, Laura en Nio, met jullie toekomstige sportieve uitdagingen!