Leerlingen 6 Toerisme stellen zelf hun studierichting voor en schrijven verslag over boeiende stage bij Roompot Vakantieparken

De huidige laatstejaarsleerlingen van 6 Toerisme zullen de eersten zijn die afstuderen in deze recente studierichting, die nog maar vier jaar geleden op het GO! atheneum Geraardsbergen voor het eerst werd ingericht. Omdat ze heel fier zijn op hun studierichting en op hun parcours vol interessante lessen en buitenlandse stages schreven ze, ter gelegenheid van de opencampusdag, zelf een promotionele tekst. Uiteraard blikken ze terug op de geslaagde buitenlandse stage die ze net achter de rug hebben bij Roompot Vakantieparken in Nederland.

Verslag door de leerlingen van 6 Toerisme (Julie, Chelsy, Louise, Nio en Phebe).

Toerisme:  een bloeiende richting die van start ging in september 2020. Onze laatstejaarsstudenten zullen dan ook KA-geschiedenis schrijven, want zij zullen de eerste zijn die afstuderen in deze jonge richting. Maar afstuderen zonder te bewijzen dat ze de geziene theorie kunnen omzetten in de praktijk, dat kan natuurlijk niet…

Na corona overleefd te hebben waren er de eerste gidsbeurten in de buurt tot het verzorgen van onthaalfuncties op school en daarbuiten. Ook verschillende daguitstappen en een vijfdaagse studiereis vorig schooljaar in Lissabon hebben zij al op hun ‘palmares’. Maar uiteraard staat dit laatste jaar érg in het teken van het werkplekleren. Daarom hebben de studenten dit najaar kunnen kennismaken met verschillende lokale partners en stageplaatsen. Ze ruilden de schoolbanken in voor een plaatsje in de toeristische sector. Van kijkstages bij stagepartners in de buurt tot dus een eerste grote ‘doestage’ aan de Zeeuwse kust. 

Hun avontuur begon in hun vertrouwde omgeving Geraardsbergen, waar ze op observatiestages gingen bij o.a. Het Provinciaal Domein De Gavers, TUI reiskantoor, Hotel Grupello, het cultureel centrum De Abdij en het infokantoor Visit Geraardsbergen. 

In de klas speelden we hier verder op in door de leerlingen te testen op hun soft-skills en door ze te laten kennismaken met concepten rond gastgerichtheid en het klachtengesprek, theoretische begrippen en tot slot ook het inoefenen van verschillende cases. 

“Leren hoe ik professioneel kan omgaan met klachten, vind ik zeer nuttig!. Zeker voor de weg die ik later wil uitgaan.” – Nio

Wie in de toeristische sector stapt, weet dat dit niet altijd een 9 to 5 job is en hiermee kregen de leerlingen ook te maken wanneer ze hun krokusvakantie mochten inruilen voor 3 weken stage in het Roompot Vakantiepark te Nieuwvliet-Bad. 

De leerlingen moesten ook samen leren leven en enkele huishoudelijke taken samen dienen te volbrengen, wat voor de ene leerling al beter lukt dan voor de andere! “Voor mij was dit best wel even een moment waar ik uit mijn comfortzone moest stappen. Maar dit heeft mij tot inzicht gebracht dat ik eigenlijk wel mijn plan kan trekken.” – Phebe

Wist je dat dit vakantiepark nabij Cadzand meer dan 600 accommodaties telt, gaande van Beach Lodges voor 4 personen tot Luxe Villa’s van 12 personen? Het park is vooral gericht op gezinnen met kinderen en is populair bij het Nederlandse, Belgische, maar ook Duitse publiek. Komt dat maar even goed uit dat onze leerlingen verschillende talen machtig zijn! 

De eerste stageweek was gericht op het kennismaken met de stageplaats, de collega’s en de verschillende departementen gaande van het front office (receptie) tot opzichter aan het zwembad, animator en werken bij de technische dienst en de fietsverhuur. Onze leerlingen leerden zichzelf beter kennen op verschillende vlakken en kregen de kans om zijn of haar talenten te uiten. “We hebben echt geleerd hoe wij elkaar kunnen aanvullen als team.” – Julie

Wij zagen een enorme groei bij onze leerlingen, waar we heel trots op zijn! Gasten te woord staan en verder helpen aan de balie, het voeren van telefoongesprekken en het beantwoorden van e-mails tot het aantrekken van het Koos-konijnpak om de jongste gasten te entertainen, het is een unieke leerervaring voor elk van hen. “Ik heb mezelf leren kennen op een nieuwe manier en hier ben ik heel dankbaar voor.” – Louise

“Nog steeds zijn wij heel enthousiast wanneer we terugdenken aan onze stage.”, zegt Chelsy. “Ik denk dat dit een heel leerrijke en nieuwe ervaring voor ons was, en het heeft ons zeker een beter beeld gegeven over hoe de toeristische sector wel degelijk in elkaar zit.” aldus Nio.

Nog op de planning:

Van 6 tot 30 april vertrekken deze leerlingen ook nog op stage naar het Spaanse Cordoba, waar ze o.a. aan de slag zullen gaan als onthaalmedewerker en reis(be)geleider. Tussendoor is er ook nog een driedaagse studiereis in het Parijs van het noorden, en dat is dan Rijsel. Onze leerlingen zullen er, op zijn minst, een zeer bijzonder laatste semester op hebben zitten! 

“We kijken heel hard uit naar de toekomstige stage en studiereis die op de planning ligt. Tot nu toe zijn we al zeer dankbaar voor wat we in de vorige stages hebben mogen doen en hopen op een net zo positieve stage-ervaring in Cordoba!” – Bedankt Roompot en onze begeleidende leerkrachten Mevr. Devleeschouwer en Mevr. Ryckaert.