Filip De Roeck, leerkracht Politie aan de leerlingen van het specialisatiejaar ‘Maatschappelijke veiligheid’, had enkele situaties uitgewerkt die de veiligheidsleerlingen kunnen tegenkomen in het dagelijkse burgerleven. “Het doel is kijken hoe de leerlingen reageren en zich inleven in bedreigende situaties. Het evalueren van de gevaarlijke situaties, het verzorgen van de eigen veiligheid en de veiligheid van derden, het opnemen van verantwoordelijkheid en persoonskenmerken zoals assertiviteit, respect, burgerzin en menselijkheid werden geëvalueerd.”
Filip De Roeck: “Er werd ook verwezen naar de rol van de politiemensen die bij zo’n scenario’s moeten ingrijpen of de opvolging moeten voorzien. Elk scenario werd na de uitvoering door de volledige groep besproken en kritisch geëvalueerd.”
Filip De Roeck: “Enkele van de scenario’s die werden besproken zijn: zwangere vrouw op rijdende trein wordt onwel, geweld op café tussen een koppel, vrouwen worden lastiggevallen in een park op een wandelpad, twee winkelaars worden geconfronteerd met een overval, evacuatie bij een brandmelding, er wordt vuurwerk gegooid in een fuifzaal, … Als vakleerkracht waardeer ik de ernst en kritische ingesteldheid waarmee de zevendejaarsleerlingen zich hebben ingeleefd in deze situaties. Hopelijk komt niemand ooit in zo’n situatie terecht maar het is alvast interessant om hierover nagedacht te hebben.”
