maatschappelijke veiligheid.
Aan het Atheneum kunnen jongeren ook de Se-n-Se-opleiding ‘Maatschappelijke Veiligheid’ volgen. Deze opleiding is sterk praktijkgericht en stoomt jongeren klaar voor de arbeidsmarkt aan de hand van stages.
Werkzekerheid gegarandeerd! Doorheen dit opleidingsjaar doen jongeren heel wat ervaring op
tijdens onder andere sportevenementen. Het Atheneum heeft bijvoorbeeld een vast samenwerkingsverband met voetbalclubs KAA Gent en RSC Anderlecht! Uiteraard zijn er ook heel wat sportieve en leerrijke uitdagingen zoals obstakelruns, EHBO-lessen, initiaties zelfverdediging, drilloefeningen, …
Kortom: geboren om alles in goede banen te leiden en te zorgen voor de veiligheid binnen onze
maatschappij? Kies dan zonder aarzelen voor Integrale Veiligheid (TSO) of Veiligheidsberoepen (BSO).
Je doet de nodige kennis op om in de veiligheids- en bewakingssector aan de slag te gaan en om zowel zelfstandig als in team te werken. Je wordt ook voorbereid op de job van brandweerman of brandweervrouw, bewakingsagent(e), douanier, een job bij ‘Defensie’ of als politieagent(e).
Klaar voor het avontuur?
De sector:
- Politie: Je krijgt een ideale voorbereiding op de selectieproeven en opleiding politie. Enerzijds leer je de lokale politie kennen, die de basispolitiezorg verzekert: wijkwerking, onthaal, verkeer, interventie, slachtoffer bejegening, lokale opsporing en de handhaving van de openbare orde. Anderzijds maak je kennis met de federale politie die gespecialiseerde opdrachten van de gerechtelijke en de bestuurlijke politie vervult.
- Bewaking: Je wordt voorbereid op tewerkstelling in de private veiligheidssector als bewakingsagent. Bewakingsondernemingen komen op school hun bedrijf toelichten, zodat je actief kan solliciteren op school of tijdens één van de werkplekbezoeken.
- Defensie: Je maakt kennis met de verschillende mogelijkheden binnen Defensie aan de hand van alle bestaande jobomschrijvingen, m.a.w. je kan zelf kiezen voor een functie op maat bij de verschillende componenten (land, lucht, zee of medische) en op elk niveau (soldaat, onderofficier, officier).
- Brandweer: Deze opleiding gebeurt in nauwe samenwerking met de provinciale brandweer Oost-Vlaanderen alsook met de lokale brandweerkorpsen. De praktijkopleiding bestaat uit drie modules: initiatie brandweerman, werkplekleren en levensreddende handelingen.
- Penitentiair bewakingsassistent: Je krijgt de kans om via werkplekleren kennis te maken met het beroep van cipier.
- Douane: Via werkplekleren zal je een bezoek brengen aan de medewerkers van de douane in Zeebrugge of Zaventem. De verschillende taken van douaniers, criteria waar zij rekening mee moeten houden alsook de voorwaarden om als douanier aan de slag te kunnen komen bovendien aan bod via gastcolleges.
Welke vakken heb ik tijdens deze opleiding?:
- Vreemde talen (Engels en Frans)
- Nederlands
- Sport
- Bewaking
- Recht
- Politie
- Brandweer
- Criminologie
- PAV (Project Algemene Vakken)
- Levensbeschouwelijk vak
- Drill, administratie en actualiteit