Verslag van de opwindende Erasmus+avonturen van de leerlingen van 4Delta naar Gran Canaria

De leerlingen van het vierde jaar Delta gingen vorige week met begeleiders Hannelore Meganck en Ann Vandermeulen op bezoek bij de Spaanse secundaire school IESP Perez Galdos te Las Palmas uit Gran Canaria.

Begeleidster Hannelore Meganck kent de school als haar broekzak, want ze studeerde er zelf tijdens haar opleiding: “Deze uitwisseling focuste op technologie en programmeren. Daarnaast was er ook veel aandacht voor culturele activiteiten. De leerlingen leefden een week zoals de inwoners van Gran Canaria en logeerden bij een gastgezin. Het eerste lesuur zaten ze samen met hun Spaanse leeftijdsgenoten op de schoolbanken.”

Collega Ann Vandermeulen vult aan: “Onze Spaanse vrienden hadden niets aan het toeval overgelaten en hadden duidelijk veel voorbereidingswerk gestoken in een aantal workshops rond 3D-printen, programmeren, VR en smart homes. Zo speelden we piano met bananen en liepen we over een stalen balk boven flatgebouwen in VR. In het smart home werden alle nieuwste technologieën samengebracht en kregen we een glimp van de toekomst. We kregen zelf bezoek van de ‘hond van de toekomst’. Een bijzondere en unieke ervaring.
De ontvangst door de gastlectoren was ronduit hartelijk en ik heb ook nieuwe vriendschappen kunnen opbouwen met Spaanse collega’s. Deze Erasmus+ uitwisseling was een unieke ervaring voor studenten en onderwijsprofessionals.”

Hannelore Meganck herinnert zich ook vooral de leergierigheid van alle leerlingen: “Bij aankomst verkenden we het oude stadscentrum van Las Palmas, Vegueta. Nadien ontdekten onze leerlingen de verschillen in weersomstandigheden tussen noord en zuid. Het noorden wordt gekenmerkt door een gematigder klimaat. Het is er koeler en ook regen komt hier vaker voor. In het zuiden van het eiland is het fijner vertoeven. Hier zijn er meer zonuren en ook de temperaturen zijn er hoger. Het eiland heeft lavastranden in het noorden en gouden zandstranden in het zuiden. We kregen er een surfinitiatie in de buurt van het mooiste dorpje van Gran Canaria, Tejeda.”

“Het was een drukke, gevarieerde en eigenlijk ook emotionele uitwisseling. Tien jaar geleden mocht ik als leerling mijn eerste Erasmusavontuur op deze school ervaren. Het was echt bijzonder om er een decennium later nog eens terug te keren en de leerkrachten weer te zien die ik vroeger als leerling en nu als collega ontmoette.”

Klik op de onderstaande foto om heel wat leuke foto’s te bekijken van deze fascinerende Erasmus+ uitwisseling.