Fotoverslag: Learning Leaves! Leerlingen GO! atheneum Geraardsbergen planten bos op schoolcampus

Het GO! atheneum Geraardsbergen zet in op meer biodiversiteit, groene gevels en zuivere lucht. Met het project ‘Learning Leaves’ neemt het atheneum een eerste sprint richting meer groen op school! Onder het wakend oog en met de (financiële) hulp van Urban Forests en SUGI hebben atheneumleerlingen uit de klassen 4BTW, 5BTW en 6TW, ondersteund door leerlingen van zusterschool Middenschool Geraardsbergen, een brede, biodiverse collectie van inheemse bomen en struiken aangeplant op het grasveld tussen de sportkooi, de D-blok en de Papiermolenstraat.

Het directieteam Sonny Van den Stockt en Isabelle Janssens lichten toe: “Betrokkenheid en eigenaarschap dragen we hoog in het vaandel in onze scholen van GO! Geraardsbergen. Vanuit onze gemengde werkgroep ecologie en groen op school hebben onze leerlingen en leraren een groene campus in functie van welbevinden, buitenklassen en biotopen voor lessen op onze agenda gezet. Onze leerlingen, middenschool en atheneum, betrokken we actief bij de aanplanting van het minibos? Daarnaast biedt dit project aan de leerlingen uit de richting biotechnologische wetenschappen (BTW) unieke leerkansen, bijna letterlijk in het veld. “En uiteraard hopen we dat binnen enkele jaren alle leerlingen, collega’s en ouders volop kunnen genieten van ons bos en er ook mee zorg voor helpen dragen.”

Herman Janssens, aanspreekpunt van de organisatie Urban Forests, kwam onze leerlingen ondersteunen bij het planten van het minibos: “Samen met de leerlingen heeft Urban Forests een boseiland aangelegd volgens de bekroonde Miyawaki methode. Deze methode maakt het mogelijk bosecosystemen te reconstrueren op kleinere oppervlakken. Deze bossen leveren talrijke ecosysteemdiensten, verbeteren de leefomgeving en vergen zeer weinig onderhoud.”

Directeur Janssens vertelt fier over dit mooie project: “Onze school is de organisatie SUGI dankbaar. Zonder hen had dit bos er nu nog niet gestaan. SUGI maakt dit mooie stukje groene long in Geraardsbergen financieel haalbaar voor onze school en ondersteunt als milieuorganisatie over de hele wereld gelijkaardige bosaanplantingen. Het bos verbetert niet alleen de luchtkwaliteit op onze campus, het maakt ook de leefomgeving aangenamer voor alle partners in en rondom de school. De dichte vegetatie absorbeert geluid en reguleert de temperatuur en zelf de grond is beter beschermd. Het bos biedt kortom een habitat voor biodiversiteit. We hopen dat dit pas de start is van een groter ‘natuur-in-onze-school’-project. Samen met onze leerlingen dromen we van meer, vanuit de hele GO! community in Geraardsbergen dragen we graag ons ‘ecologisch’ steentje bij.

Het GO! Geraardsbergen is zeer fier op zijn nieuwe Miyawaki-bos en deelt graag de foto’s die werden genomen door de professionele fotograaf van SUGI.
BEKIJK ENORM VEEL MOOIE FOTO’S VAN DIT UNIEKE PROJECT DOOR OP DE ONDERSTAANDE FOTO TE KLIKKEN. De foto’s werden aangeleverd door @sugiproject en @akifiml .