Laatstejaarsleerlingen trekken naar zelfgekozen werkplek in het kader van de 17de YOUCA Action Day

Op 19 oktober 2023 is het YOUCA Action Day. Onze school engageert zich al jaren voor deze actie ten voordele van het goede doel, die vroeger de naam ‘Zuiddag’ had. Net als 15.000 andere scholieren gaan onze laatstejaarsleerlingen één dag aan het werk en staan ze stil bij maatschappelijke uitdagingen. Het bedrag van 60 euro dat ze verdienen, gaat dit jaar rechtstreeks naar een jongerenproject van Plan International in Senegal.

Ter voorbereiding kwamen enkele Senegalese ambassadeurs in de lessen Frans praten over seksueel geweld en genderrechtvaardigheid. De leerlingen hadden dit bezoek grondig voorbereid en stelden heel wat vragen aan Rahma en Bagette. Beiden zijn 18 jaar en blaken van ambitie. Rahma wil literatuur studeren aan een Franse universiteit en Bagette gaat voor een carrière als ingenieur.

Leerkrachten taal Vicky Geeraerts en Eva Menschaert blikken tevreden terug op de boeiende en emotionele les. “De leerlingen moesten zelf een werkgever voor één dag vinden en waren enorm gemotiveerd. De jobs zijn trouwens heel divers en onze leerlingen zijn aan de slag tot over de provinciegrenzen. Sommigen assisteren bij een slager, dierenarts, apotheker, in de horeca of bij de groendienst; anderen fungeren als familiehulp of draaien mee op een boerderij. Twee leerlingen trekken zelfs naar Blankenberge om mee te helpen in Sealife.”

Het GO! atheneum Geraardsbergen engageert zich graag voor dit mooie initiatief en hoopt dat leerlingen ook met een brede en kritische blik naar wereldproblemen als seksueel geweld en genderrechtvaardigheid kijken en zich misschien gaan inzetten om dergelijke problematieken onder de aandacht te brengen van het publiek en de beleidsmakers.

Klik op de onderstaande foto om meer foto’s te bekijken van deze YOUCA Action Day van de Geraardsbergse leerlingen.