Leerlingen defensie en veiligheid op driedaags militair kamp in Lombardsijde

De vijfdejaarsleerlingen uit de studierichting ‘Defensie en veiligheid’ van onze school kropen drie dagen in de huid van echte militairen op de militaire basis in Lombardsijde (Nieuwpoort). De jongeren worden via praktische en theoretische proeven klaargestoomd voor een job bij het leger of in een veiligheidsberoep.

Wesley Lor, leerkracht veiligheidstechnieken, ging als begeleider mee naar de kazerne en was heel fier op zijn leerlingen: “Ondanks het slechte weer zagen we veel inzet bij de leerlingen. De wekelijkse uitzendingen van Kamp Waes werken blijkbaar wel motiverend. Op de eerste dag stond een theorieles kaartlezen op het programma en in de namiddag trokken we onze wandelschoenen aan voor een tocht van 6 km. Er was ook veel aandacht voor drill-oefeningen en onze leerlingen konden voortbouwen op de militaire ‘skills en drills’ die ze al aanleerden voor de 11-novembervieringen.”

Sportleerkracht Cien Bories Lowyck gaat enthousiast verder: “De lessen waren uiteraard niet klassiek ingevuld in een klaslokaal, maar vonden plaats op het strand, in de duinen en in het veld. Onze leerlingen kregen een uiteenzetting van het bataljon artillerie en leerden hoe ze uitstekende camouflagetechnieken onder de knie krijgen. Enkele paracommando’s zorgden letterlijk en figuurlijk voor een hoogtepunt met het organiseren van een heuse death ride. Heel wat leerlingen verlegden daar letterlijk hun grenzen en overwonnen kleine en grote angsten.”

Wesley Lor benadrukt de uitmuntende groepssfeer: “Tijdens de opdrachten in open lucht ontvingen de leerlingen een overlevingsrantsoen en zoiets vraagt natuurlijk naar eendracht en zorg voor elkaar. Ik zag het sterke teamgevoel zo groeien. Door de afwisseling van fysieke en theoretische lessen vloog de tijd ook echt voorbij. Op het einde van de driedaagse vond er een echte afscheidsplechtigheid plaats en kregen onze leerlingen een petje en badge van de adjudant-majoor en van de kolonel. Ik blik tevreden terug, want ik zag heel veel inzet en doorzettingsvermogen.”

Het GO! atheneum Geraardsbergen blijft inzetten op uitdagende ‘in the field’-ervaringen voor de leerlingen van de specifieke studierichting ‘Defensie en veiligheid’ om hen zo goed mogelijk klaar te stomen voor hun latere professionele leven. Klik op de onderstaande foto om meer foto’s te bekijken van deze toffe driedaagse!