defensie en veiligheid.

De studierichting.

Het GO! Atheneum Geraardsbergen mag als enige school in de wijde omgeving de nieuwe studierichting ‘Defensie en veiligheid’ aanbieden voor de derde graad secundair onderwijs. Sinds het schooljaar 2021-2022 konden leerlingen zich inschrijven in het vijfde jaar TSO voor deze uitdagende nieuwe, sportieve en diverse opleiding. In het schooljaar 2022-2023 startte de school dus ook meteen opleiding in het zesde jaar TSO.

Een opleiding met veel toekomstmogelijkheden want binnen het onderdeel defensie krijg je een
kennismaking met de landcomponent, de luchtcomponent, de marinecomponent en de medische component die verbonden zijn aan Defensie. Binnen het onderdeel veiligheid kan je proeven van onze expertise uit de sectoren bewaking, politie, brandweer en penitentiaire bewaking.

Doordat het GO! Atheneum Geraardsbergen al jarenlang ervaring heeft met deze specifieke
veiligheidssectoren, kunnen we bouwen op een sterk netwerk van externe partners en op heel veel vakinhoudelijke expertise.

Leerlingprofiel.

Deze studierichting wil je voorbereiden op veiligheidsberoepen bij de bewakingssector, de brandweer, defensie, de gevangenissen of de politie.

Je krijgt nog steeds een brede algemene vorming:

  • Nederlands, Frans, Engels, Duits.
  • wiskunde,
  • geschiedenis,
  • aardrijkskunde.

Je besteedt minstens 5u per week aan lichamelijke opvoeding. Hiermee wil men je o.a. voorbereiden op de toelatingsproeven van defensie en politie.

Specifieke defensie-lessen worden door lesgevers van het leger in de school, of tijdens de stages in het leger.

Daarnaast word je ook gevormd als bewakingsagent. 

Een ander opleidingsonderdeel heeft te maken met ‘brandweer’, waarbij verschillende modules worden aangeboden. De modulecertificaten kunnen je helpen om het brevet van brandweerman te behalen.

Je wordt ook voorbereid op de testen van het Federaal Geschiktheidsattest, het attest dat je nodig hebt voordat je kan solliciteren bij een hulpverleningszone of (via Selor) bij de Civiele Bescherming.

Je kan ervaren wat jou in één van de beroepsuitwegen te wachten staat door door middel van cursussen, briefings, bezoeken en inleefstages.

Lessentabel.

Basisvorming.

5e
Levensbeschouwelijk vak2
LO2
Nederlands3
Frans2
Engels2
Wiskunde + STEM2
Natuurwetenschappen + STEM1
Geschiedenis + Burgerschap1
Aardrijkskunde1
Artistieke expressie1
Economische competenties1

Specifiek gedeelte.

5e6e
Filosofie11
Gedragswetenschappen11
Sportwetenschappen11
Veiligheidstechnieken/Recht88
Sport44

Vrije ruimte.

5e6e
PV/TV Veiligheidstechnieken2

Meer info? Bekijk dit filmpje.

Vervolgopleidingen in het hoger onderwijs?

Na deze richting kan je gaan werken en dan zeker in de veiligheidssector.

Verder studeren kan ook. Afhankelijk van je capaciteiten, interesse en inzet is een doorstroming naar het hoger onderwijs mogelijk want je kreeg een algemene TSO-opleiding.

Indien een grote interesse in de werking van politie, maar nog niet zeker om meteen de stap te wagen aan de politieschool, kan je zeker en vast nog het 7de Se-n-Se-jaar ‘Integrale veiligheid’ volgen op onze school.